Sakki på søndag: Habilitet, Wang Ung og skjenkepolitikk

Gode leser!

Det er liten tvile om at Stavanger-politikken har våknet igjen etter sommerferien, og er tilbake for fullt. Uken har vært preget av mange viktige politiske saker.

Habilitet

I Kommunalutvalget på tirsdag skulle vi behandle en søknad fra Sjømatfondet AS, hvorr den som hadde underskrevet søknaden var FrPs kommunalråd og gruppeleder Christian Wedler. Søknaden skal vi selvsagt behandle for seg selv, men SV og Ap er ganske kritiske til hvorvidt en så sentral politiker bør ha så mange sterke næringsinteresser. Wedler melder seg selvsagt inhabil, men det er ikke første gang og sikkert ikke siste gang han vil møte kommunen og sine politiske kolleger med sterke interesser.

Og det er problematisk. Politikken trenger ikke at ledende politikere har interesser som kan føre til at noen stiller spørsmål med hvordan og hvorfor vedtak fattes. På et helt prinsipielt grunnlag mener SV Wedler to roller ikke er forenelige. På et tidspunkt bør man gjøre et valg: vil jeg møte i kommunen som folkevalgt eller være en som gjør forretninger med kommunen. Dette resulterte i at SV og Ap fremmet forslag i Kommunalutvalget som ble nedstemt, men som Wedler klokt i ettertid ba om at kommuneadvokaten vurderte medlemmene i utvalgets habilitet.

Wang Ung

Det var knyttet en god del spenning til Formannskapets behandling av den utsatte Wang Ung-saken. Kommunen skal levere vårt høringssvar til Utdanningsdirektoratet som endelig tar avgjørelsen. Allikevel må vi jo bare håpe på at de lytter til formannskaps-flertallet i denne saken. Det ble argumentert med at dette ville sikre mangfold og være et supplement til den offentlige skolen. En representant fra Høyre forsikret om at flertallet av elevene ville fortsatt gå i den offentlige skolen, som jo virkelig er et snålt argument med tanke på at Wang Ung tilbyr 180 skoleplasser og den offentlige mange tusen bare i Stavanger.

Det var klart på forhånd at Ap, SV, Sp og MdG ville stemme mot etablering. Folkeaksjonen Nei til mer bompenger lente seg mot å stemme det samme, og det var Venstres stemmegivning det var usikkerhet til. Men de var med på fellesforslaget fra oss andre og dermed ble det spilt inn at vi vil avvise søknaden (stemmetall: 11-8)

Skjenkepolitikk

I juni vedtok Stavanger bystyre nye skjenkeretningslinjer for kommunen. Det skaper alltid mye debatt om hva som gjør forholdene bedre. Ett av de punktene som ble sterkt kritisert var følgende: det ble vedtatt at restauranter og puber ikke lenger skulle kunne servere rein sprit etter 00.30, men at den måtte være blandet ut til under 22%. Det betyr i praksis at du ikke kunne drukket konjakk ved siden av kaffen, men om du helte konjakken oppi kaffen ville det vært helt ok. Man kan jo skjønne at det blir vanskelig, all den tid man kan få brennevin andre steder.

Vi ønsket ikke å gi nattklubbene monopol på brennevinsservering etter 00.30, og bystyregruppen har derfor avgjort at vi snur i akkurat dette spørsmålet og vil gå tilbake til dagens regler på dette punktet. Det er med andre ord ikke en liberalisering, og vi har strammet inn på spritservering etter 02.00. Med andre ord har vi bidratt til en mer restriktiv skjenkepolitikk, helt i tråd med vårt program.

Jeg er glad vår snuoperasjon ble godt mottatt. Det må være slik at folkevalgte ikke er redde for å snu når de lar seg overbevise av nye argumenter. Det ville vært langt verre om vi sto fast på noe som ikke har den effekten vi ønsker. Jeg er trygg på at dette vil være bra og sørge for at ansatte på restauranter ikke mister jobbene sine. Her kan du lese en sak i Aftenbladet om dette.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s