Sakki på søndag: Kommunereform, tillitsreform og formannskapsmøte

Gode leser!

Tirsdag la fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa frem sitt forslag til ny kommunestruktur for Rogaland. I tillegg har Stavanger SV fått et stort gjennomslag – men også tapt kamper i formannskapet.

Kommunereform

Det var et fullsatt konferanserom på Clarion Hotel Energy, med folkevalgte og kommuneansatte som spent ventet på redegjørelsen fra fylkesmannen. Ville de gjøre store endringer? Ville de tvinge Randaberg inn i Stavanger? Det fikk vi raskt svar på, og som vi nå vet: det blir ikke tvang for Randabergs del. Endringene blir altså slik:

  • Stavanger, Finnøy og Rennesøy foreslås å bli én kommune
  • Sokndal og Egersund foreslås å bli én kommune
  • Forsand og Strand foreslås å bli én kommune

Den første var åpenbar for de aller fleste, her har det vært positivitet til sammenslåing og det har vært avholdt folkeavstemninger. De to andre er mer overraskende. Særlig Forsand og Strand vekket sterke reaksjoner, fordi Forsand har ønsket å gå sammen med Sandnes. Det legges med andre ord opp til tvang, men i mindre grad enn vi kunne frykte.

Tillitsreform

I forkant av valget var den viktigste saken for Stavanger SV å få gjennomført en tillitsreform etter modell fra København. Denne uken landet vi en enighet med Høyre, FrP, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet om å gjennomføre et prøveprosjekt for «friere faglighet og mindre byråkrati i hjemmebaserte tjenester». Du kan lese hele interpellasjonen her. Dette er så langt det største gjennomslaget vi har fått til, og jeg vil takke min partikollega Ingrid Kristine Aspli for godt samarbeid – men også til de andre partiene, og særlig Kåre Reiten (H) og Sissel Stenberg (FrP). Du kan lese saken i Aftenbladet her.

Formannskapsmøte

Denne uken var det også formannskapsmøte, med en veldig lang saksliste. De viktigste sakene for SV var en sak om kommunal drift av asylmottak og hva vi skal gjøre med den vanskelige økonomiske situasjonen for Stavanger Forum AS.

SV ønsker selvsagt at kommunen i fremtiden selv skal drifte asylmottak, fremfor at det gjøres av private som tjener millioner av våre skattepenger. Vi foreslo derfor:

Stavanger kommune forbereder seg på å levere søknad når det i fremtiden utlyses nye anbudsrunder for drift av asylmottak

Fremfor å investere 10 millioner kroner i forhøyet aksjekapital fremmet jeg følgende forslag på vegne av SV:

Stavanger kommune anbefaler at Stavanger Forum AS å se etter kapital andre steder. I likhet med Stavanger Forum AS opplever kommunen tidene som tøffe, med innsparinger og store kutt i offentlige budsjetter. Det er ikke en lovpålagt oppgave for kommunen å finansiere drift av Stavanger Forum AS, mens god og forsvarlig drift av barnehager, skoler og eldreomsorg er det.

Det siste oppsiktsvekkende var en skjenkesak. SV ville at skjenkereglene skulle endres på to punkter: muligheten for utvidelse i tid og utendørs skjenketid. Det er nemlig blitt mye strengere, så man aldri kan søke utvidelse i tid. Dette rammer særlig kulturaktører, som utvider i forbindelse med konserter. I tillegg har utelivsbransjen ønsket p gå tilbake til uteserveringen fra før, nemlig stengt kl. 00.00., fremfor en utvidelse til 01.00. Begge disse forslagene ville SV støtte – men alle de andre partiene i formannskapet stemte dessverre mot.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s