Sakki på søndag: pleiepenger, Nobels fredspris og statsbudsjett

God søndag fra Stortinget!

Denne uken har SV tatt kampen for pleiepengeordninger, Nobels fredspris er delt ut og jeg har debutert i debatt om statsbudsjettet. Les om uken som har gått på Stortinget!

Pleiepenger

Mandag morgen møtte jeg mødrene Bettina Lindgren og Elin Gunnarsson til frokostmøte på Stortinget. De har unger som er alvorlig syke og familien er økonomisk avhengig av pleiepenger. SV har lenge kjempet for en bedre pleiepengeordning. Senere samme dag behandlet Stortinget endringer i pleiepengeordningen.

Det var en hard kamp for familier som virkelig trenger gode ordninger. De har unger som er alvorlig syke, noen av dem er dødssyke. Derfor var det to ting som var viktig for SV å få endret:

  • Tidskvoten: Det vil si at etter fem år (to og er halvt år dersom begge foreldrene må være hjemme for å pleie barnet) så stanses pleiepengeutbetalingen. Da vil mange av disse familie ikke kunne være hjemme for å ta vare på sine alvorlig syke barn. Dette fikk SV flertall for å endre.
  • Graderingsreglene: Hvis ditt syke barn kan være noen timer på skole eller barnehage ila dagen, så graderes/kuttes pleiepengene time for time. Det er galt av flere grunner, men de viktigste er at det gir et incentiv til å holde ungen hjemme, selv om barnet kan være i barnehage/skole. Det andre er at en del av disse foreldrene enten er i konstant beredskap eller har vært våkne hele natta for å passe barnet. Da må de få mulighet til å sove noen timer mens ungen er på skolen, fremfor å presses til å gå på jobb. Dette ble

Jeg må si at denne saken har berørt meg sterkt. Møtet med disse foreldrene gjorde et solid inntrykk. Særlig da Bettina fortalte meg at hennes syke sønn Ailo spurte henne: «Mamma, er det sånn at hvis du ikke greier å endre loven, må jeg være alene på sykehuset da?»

Sånn skal ikke unger måtte tenke på. Selvsagt skal Ailo ha mammaen sin med på sykehuset.

Det er bra at vi fikk endret tidskvoten, men kampen mot graderingsreglene fortsetter!

Onsdag hadde jeg en kronikk om pleiepenger i Rogalands Avis, den kan du lese her >>>

Nobels fredspris

Oslo rådhus var pyntet for høytidelig fest, til ære for de to vinnerne av årets Nobels fredspris, nemlig dr. Denis Mukwege og Nadia Murad.

De vinner prisen for å ha satt voldtekt som krigsvirkemiddel på den globale dagsordenen. På hvert sitt vis og med ulike historier og bakgrunner har de vist hvordan voldtekt brukes systematisk i krig. Det ødelegger ikke bare de som er direkte ofre, men familier og samfunn. Det er enorme lidelser, mye skam og store skader som følge av de overgrepene kvinner opplever som følge av overgrep i krig.

De holdt hver for seg utrolig sterke og veldig viktige Nobel-foredrag. Det var stort å få være tilstede på den høytidelige utdelingen, men særlig stort å få høre nettopp disse to talene. Da Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen talte reiste hele Oslo rådhus seg i applaus for vinnerne, for én og én av dem.

Statsbudsjett

Torsdag skulle arbeids- og sosialdelen av statsbudsjettet debatteres og behandles i stortingssalen. For første gang fikk jeg replikker mot meg i Stortinget.

Etter hvert har jeg blitt mer vant til å tale fra Stortingets talerstol, men jeg var veldig spent på hvilke replikker jeg fikk. Vi hadde forberedt oss godt på ulike spørsmål som kunne komme fra de borgerlige. Men de kan jo spør om akkurat hva som helst, så det var mye spenning knyttet til dette fra min side. Heldigvis kunne jeg godt forklare hvorfor prioriteringene i partiets statsbudsjettforslag er som de er. Det gikk heldigvis ganske bra! Det blir lagt ut i en egen post etter hvert!

Uken startet for øvrig med i P3s Norske tilstander (kan høres fra 30 minutter ut i sendingen) og jeg deltok i NRK Rogalands Svaretimen.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s