Sakki på søndag: bystyremøte, kommunalutvalg og formannskap

God søndag!

Her kan du lese om hva SV har kjempet for i uken som har gått, både i bystyret, kommunalutvalget og formannskapet!

Kjekkest av alt denne uka var det at det kom en meningsmåling mandag som ville gitt SV 7,3 % og fem mandater i Stavanger. Om det slo til ville vi vært fjerde største parti i bystyret! Så nå må vi bare stå på!

Bystyremøte

Den store saken i ukens bystyremøte, som vi for øvrig brukte fire timer på, var sentrumsplanen. Der var det veldig mange beslutninger som gikk riktig vei, som at Jorenholmen skal rives (men man skal dessverre bygge et nytt ved Fiskepiren med 300 ekstra plasser, totalt 800) og Pedersgata blir enveiskjørt. Nytorget blir i stor grad bilfritt og det blir ikke buss over Domkirkeplassen.

SV fremmet noen forslag, i tillegg til at vi stemte for og mot en rekke av forslagene fra de andre partiene:

  1. Det tidligere politikammeret på Nytorget er en viktig bygningsressurs. I tråd med Kommunedelplan for klima og miljø tilstrebes det å beholde dagens bygningsmasse på området. I alle tilfeller kan ikke eventuelt ny bebyggelse overstige mer enn to nye etasjer sammenlignet med dagens bygningsmasse. De eksisterende ungdomstilbudene og andre viktige fritids- og kulturtilbud som Metropolis beholdes og styrkes.
  2. 1.8 Jorenholmen parkeringsanlegg avvikles. Den prefabrikerte, midlertidige stål- og betongkonstruksjonen på Jorenholmen, som p.t. benyttes som parkeringshus, demonteres og gjenbrukes. Gjenbruk kan være som ny infrastruktur for gående og syklende (bruer eller lignende).

Paal Kloster fremsatte følgende forslag:

Høyhus (mer enn åtte etasjer) i Knud Holms gate 8 tillates ikke ettersom dette vil få store negative innvirkninger på eksisterende bebyggelse i St. Olavskvartalet.

Der delte SV-gruppa seg, og jeg stemte mot forslaget. Jeg mener det er akseptabelt med 18 etasjers kontorbygg i Knud Holms gate. De vil ikke etablere en eneste parkeringsplass, kunne huse 800 kontorarbeidsplasser og er nær kollektivaksen. Ingen av de tre forslagene fikk flertall.

Ut over dette fikk ikke bystyret behandlet særlig mange saker, så det blir ekstraordinært møte i april. Da kommer SVs interpellasjoner om å selge Stavanger Forum og å holde barnetrygden utenfor beregningen av sosialhjelp opp.

Kommunalutvalg

SV tok opp flere spørsmål i ukens kommunalutvalg, både om kommunepolitikernes og administrasjonens reisevirksomhet i fjoråret og om kommunalutvalget kan få en orientering av Norsk senter for menneskerettigheter om menneskerettighetssituasjonen i Kina. Stavanger kommune har etter min mening etablert for tette bånd til kinesiske byer, som vi er kritiske til med tanke på hvordan innbyggerne i landet behandles. Det blir heldigvis et slikt møte, men jeg vil anta at flertallspartiene fortsatt vil sette kapital foran menneskerettigheter.

Men det mest interessante spørsmålet var at ordføreren har ansatt ny spesialrådgiver, som altså er Erlend Jordal, bystyrerepresentant og kandidat for Høyre. Jeg ville ha svar på hvor høy lønnen hans er og om han vil drive valgkamp i stillingen. Lønnen er på 875 000 kroner (ca. 250 000 kr mer enn den som til daglig har stillingen, men er i permisjon). Jeg syns ikke svaret avkreftet at han vil kunne drive valgkamp i arbeidstida, altså at kommunen sponser Høyres valgkamp og gir valgkampstøtte gjennom ansettelsen. Dette vil også bli fulgt opp i tiden fremover.

Formannskap

Ramsvigbyen senter for demens

Det som tidligere ble kalt Demenslandsbyen skal nå hete Ramsvigbyen senter for demens. Vi mener fortsatt at det er synd å legge ned et godt fungere sykehjem, med bofellesskap og dagsenter, og gikk i mot. SV, Ap og uavhengige Torfinn Ingeborgrud fremmet følgende forslag:

Prosjektet Ramsvigbyen – senter for demens godkjennes ikke.

Midlene avsatt til byggingen av Ramsvigbyen – senter for demens, brukes til planlegging og oppføring av et nytt sykehjem i Stavanger.
Det vises til at det står over 60 personer på venteliste til langtidsplass på sykehjem i Stavanger kommune. Slik har situasjonen vært de siste 10 årene.
Det vises også til at eksisterende bygning er et relativt velfungerende sykehjem, bofellesskap og dagsenter fra 1980 tallet. Riving vil derfor også være i strid med klima og miljøforpliktelser.
Dette ble nedstemt, og prosjektet ble godkjent av flertallet.

Innfør «hen» som tredje kjønnskategori i Stavanger

Det er en del innbyggere som hverken definerer seg som menn eller kvinner. Også de fortjener et kommunalt språk som de kjenner seg igjen i og som anerkjenner dem. SV fremmet en interpellasjon om at kommunen skal ta i bruk «hen» i det kommunale språket. Vi fremsatte følgende forslag:

Rådmannen legger frem en sak om hvordan pronomenet «hen» kan tas i bruk i det kommunale språket og inkludere alle innbyggeres kjønnsidentitet i kontakt med kommunen.
Dette ble nedstemt, og varaordføreren fremmet følgende forslag som ble vedtatt:
Formannskapet ber Rådmannen vurdere å inkludere bruken av «Hen» ved neste rullering av kommunens språklige profil i neste valgperiode, jf. Språkrådets anbefaling og statlig føring.

Her kan du lese interpellasjonen >>>

Denne uken har jeg fått besøkt Jåtten, Vaulen, Hinna og Gautesete skoler. Det er kjekt å se hvordan tilstanden på skolebyggene er, men ikke minst å få snakket med elever og ansatte.

SV gikk denne uken ut sammen med KrF og Venstre. Vi ønsker ikke at The Old Irish Pub skal få skjenkebevilling, etter at det ble avdekket av A-krim at ni polske arbeidere ble ulovlig innkvartert. Her kan du høre intervju i NRK Rogaland >>

Sammen med Aps Kari Nessa Nordtun, MDGs Daria Maria Johnsen og Rødts Mimir Kristjansson hadde jeg denne uken et innlegg om vår felles visjon for Stavanger. Den kan du lese her >>>

I TV Vest møtte jeg Høyres Erlend Jordal til debatt om økende barnefattigdom. Du kan se debatten her >>>

Ha en god uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s