Vellykket prosjekt? 

«Vårt prosjekt er vellykket» oppsummerte statsministeren på Høyres landsmøte i helgen. For en statsminister som ellers er opptatt av å sette krav, setter hun overraskende svært lave krav til regjeringen.  

Status er at Solberg styrer en regjeringsskute som lekker som en sil. Tauene slenger og det knaker i treverket. Velgerne flykter. 

Hennes «suksess» er at skuta likevel flyter – lappet igjen med tusenlapper og enda flere tusenlapper fra oljefondet. Solberg har nemlig penger til alt. Solbergs regjering bruker i 2019 nesten dobbelt så mye oljepenger som de rødgrønne gjorde for å motvirke finanskrisa; 230 mot 130 milliarder kroner. Alt for å sikre freden i styrhuset, hvor hun står med tre andre kapteiner som alle vil i hver sin retning.

For skal alle få. Frp får penger til Hege Storhaugs Human Rights Service og Venstre får penger til Antirasistisk senter. KrF får 50 millioner til Trygg Trafikk, mens Frp skrur ned strekningsvise fartsmålere. Venstre får penger til tog, og Frp får penger til vei. Frp får dumpe gruveslam i Repparfjorden, Venstre får penger til å rense plast i havene.

Det er ikke rart regninga stiger. 

Til tross for sin rekordbruk av oljepenger er det overraskende at tre av ti i Norge ikke har hatt inntektsutvikling de siste fire årene. Du leste riktig. 30 prosent av Norges innbyggere har ikke deltatt i velferdsutviklingen under Solberg. Det disse har til felles er at de samtidig er de 30 prosentene som tjener minst. 

Samtidig rykker de rike fra. For første gang på lang tid øker nå forskjellene i Norge kraftig. 

At forskjellene øker, samtidig som Solberg setter rekord i oljepengebruk, gjør at man må nesten stille Høyre to spørsmål: 

– Hvordan i all verden blir pengene av? Hvorfor er det så mange som ikke får det bedre, når regjeringen bruker 230 milliarder kroner hvert år av sparegrisen, i tillegg til 1000 milliarder kroner i skatter og avgifter? 

– Hvordan i all verden er det mulig å beskrive regjeringens prosjekt som vellykket, når forskjellene mellom folk øker? 

Svaret på det siste er vel at Solberg sitt prosjekt ikke er å gjøre livet bedre for flest mulig. Høyres prosjekt på den korte siden er deres grenseløse omsorg for de bedrestilte. På den lange siden er prosjektet hennes å få fire partier til å sitte ved samme bord. Verken mer eller mindre. Litt som å få samlet sammen til en pokerkveld. Bare at alle spiller med ekte penger. 

Det er ikke mye til visjon. Dyrt blir det også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s