18-81 – Fra myndig til umyndiggjort

Høyre har nå lansert en kampanje som heter 18-81, som skal være et direkte angrep mot det de kaller ”dem som vil umyndiggjøre mennesker og innskrenke deres råderett og valgfrihet!”. Med ”dem” er det sosialistene de omtaler.

De går også ut med utsagn som at de vil irettesette dem som ikke mener at 16-åringer har rett til fritt skolevalg. Fritt skolevalg er ikke så fint og flott ut som Høyre vil ha det til. Det er nemlig kun fritt skolevalg for de elevene som har høyt snitt – og alle andre må bare nøye seg med den skolen de får. Derfor er SV imot fritt skolevalg, som sådan.

Vi mener at hvor man skal gå på skole skal være mer stedsbestemt, slik at elever skal slippe å reise land og strand for å komme seg på skolen. Dette betyr at de som vil skal få gå på den skolen som ligger nærmest, om de ønsker.

I utgangspunktet er vi jo imot karaktersystemet som det er i dag. I kun et fag er tallkarakteren god nok, og det er i matematikk, hvor man kan regne seg frem til karakteren i forhold til fremgang og lignende. Men i alle andre fag fortjener man en mer grundig vurdering – og ikke bare et tall.

Hvis det er noe som er umyndiggjøring må det være tallkarakteren. Høyre er veldig for at karakterene som de er i dag skal bestå, og at elever skal testes og måles. Dette mener SV er feil. Elevene fortjener en vurdering som tar dem på alvor, og gir dem en tilbakemelding som sier hva som er bra og hva som kan forbedres.

Når elever skal søke seg i videregående skoler mener vi derfor at man ikke trenger karakterer. Det kan foretas opptaksprøver og intervjuer, som avgjør om man er kvalifisert til å gå på skolen. Og at når man går ut av videregående, og øver til høyskole eller universitet, at gymnastikkarakteren ikke nødvendigvis teller like mye som norskkarakteren, dersom man skal utdanne seg til journalist. Er ikke dette bare rett og rimelig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s