Røe Isaksen: Vil sende 14-åringer i fengsel

«Er man gammel nok til å stjele eller å selge narkotika, er man gammel nok til å gjøre opp for seg.»
Dette uttalte leder for Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen. Forslaget har kommet frem den siste uken.
«Med dagens kriminelle lavalder er politiet bundet på hender og føtter uten å kunne gjøre noe. Det er en juridisk berlinmur mellom unge kriminelle og politiet,» fortsatte han.
Jeg synes forslaget fra Unge Høyre er skremmende. Så langt jeg ser er det ikke direkte stridig med FNs
barnekonvensjon, men balanserer helt på kanten.
FRA FNS BARNEKONVENSJON
«37. FENGSEL, DØDSSTRAFF OG TORTUR Barn skal ikke utsettes for tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.«
 Her står det jo at barn ikke skal utsettes for straff. Og i Norge regnes man som barn frem til man er 16 år.
«Barn som er i fengsel, skal holdes atskilt fra voksne, om ikke det motsatte anses å være best for barnet. Fengsling skal bare benyttes som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom. Pågripelse og fengsling skal skje på lovlig måte, og barnet har rett til juridisk og annen aktuell hjelp og til å få en rask og uavhengig overprøving av sin sak.»
Jeg har foran meg rapporten som Unge Høyre og Røe Isaksen har tatt utgangspunkt i. Det er en spennende og skremmende rapport. Men et av problemene i Oslo (hvor rapporten er utviklet) er at de ikke ha et ordentlig tilbud for street art, og det blir kriminalisert. Også i Stavanger er det et minimalt med områder hvor ungdom kan få uttrykke seg gjennom å tagge på lovlige steder. Hadde det vært satt opp lovlige taggeområder så hadde langt færre skader forekommet på bygg og butikker, og ungdommen hadde hatt mulighet til å være gatekunstnere, fremfor noen som bli skult på og «gjør hærverk».
Men rus er også et problem. Derfor er det viktig at det blir mer ungdomstilbud som er rusfrie, og som reelt sett trekker ungdommen til seg. Men det indikerer at det er en liten nedgang i bruken av marihuana blant ungdom, til tross for liberale syn for det.
Er straff svaret? Jeg tror ikke det. Det er mye som viser at fremfor å straffe, så må man rehabilitere og behandle. Ungdom lar seg forme. Og havner man i fengsel så er det ikke ukjent at man skaper et nettverk. Fengsler fjerner ikke kriminelle, den organiserer dem. Er straff svaret, hva er da spørsmålet?
Regjeringen har sagt at de kommer til å gå inn for å forby fengsling av personer unge 16 år. Jeg tror dette er det rette å gjøre. For hva gjør det med et barn å bli fengslet? Jo, man utvikler seg til å bli kriminell. Jeg har troen på forbedring, ikke fengsling.
Gi kriminelle ungdommer en hjelpende hånd, ikke sett håndjern på dem!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s