I går ble det omsider Stavangers tur til å diskutere det mye omstridte KRL-faget. Og det som endte opp med å bli konklusjonen er at Stavanger kommune går inn for å beholde det gamle KRL-faget, slik som det er nå.
APs gruppeleder og prest Odd Kristian «Kian» Reme er for at faget skal endres. På lik linje med det som er foreslått går han inn for at faget skal hete «Religion, livssyn og etikk». Han påstar at å endre navnet er «en kristen ting å gjøre«. Han mener at et navneskifte kan samle langt flere elever til å delta i relegionsundervisningen. «Og da tror jeg det nye navnet vil bidra til at færre søker om fritak fra faget enn hvis ordet kristendom nevnes spesielt i navnet,» forklarte Kian.
Skolepolitisk talsmann for Høyre, Erlend Jordal, har et konservativt syn på saken.
«Jeg tror bare det er hardcore muslimer eller hardcore humanister, for eksempel, som ikke kan være med på KRL-faget med dagens navn.»
Som vanlig i denne saken ender det med at SV og KrF ryker i strupen på hverandre.
«Vi er et flerkulturelt samfunn, og for meg handler det om at muslimer, jøder, humanetikere og så videre skal kunne være sammen om et fag med likeverdige religioner. 80 prosent av barna i Norge døpes i kirken, så hvorfor er en da så bekymret? Vi må regne med at foreldrene gjør som de lover og oppdrar barna i kristen tro,» sa gruppeleder for SV i Stavanger, Marcela Molina.
Til dette svarte KrFs Bjørg Tysdal Moe, varaordfører i Stavanger: «Ja, nettopp fordi 80 prosent av barna døpes i kirken, så må kristendommen være en bærende bjelke i faget.»
«Og så skal man stigmatisere de 20 resterende prosentene,» svarte Molina til det.
Senterpartiets gruppeleder Bjarne Kvadsheim hadde og interessante ord å føre til i debatten: «Det handler om at man må kjenne seg selv, før man går ut i verden og blir kjent med andre.»
Jeg er usikker på om Kvadsheim selv forsto hva han mente, men jeg skjønte imidlertid ingenting.
Det endte med at Høyre, KrF, Sp og FrP valgte å gå i mot regjeringens forslag. På andre siden sto Venstre, SV og AP + Benedicte Johannesen, som brøt ut fra gruppen sin (Høyre).
Den spennende essensen i denne saken er at norske kommuner tror de har rett til å stille seg over regjeringen, grunnloven og internasjonale menneskerettigheter.