Langemyhrs polakker

Den siste uken har det blitt avslørt umenneskelige forhold blant polakkene som arbeider for Harald Langemyhr. Arbeidstilsynet hadde aksjon mot Mester-Glass, som er et firma eid av Harald Langemyhr. I går ble det avdekket at Langemyhrs polakker i Stavanger har like dårlige arbeidsforhold. Det var på en byggeplass i Jåtttåvågen, like ved Viking Stadion.

Det er hårreisende å se hvor langt denne mannen går for billig arbeidskraft. De påstår at de jobber 57 timer i uka, noe de får 23 000 kroner for, i måneden. I tillegg til dette får de heller ikke ferielønn. Det tilsvarer nesten en hundrelapp i timen. De bor i campinghytter, som er ment for turister. To mann på hvert rom.


Du kan lese mer om saken her

Dette kan vi se i sammenheng med det mye omtalte tjenestedirektivet som vi kan komme til å måtte innføre dersom vi ikke benytter oss av vetoretten mot EUs direktiver. Tjenestedirektivet er noe som tar litt tid før man forstår seg på, men jeg kan prøve å forklare det i korte trekk.

Tjenestedirektiver er et direktiv som allerede er godtatt i Europaparlamentet. Målet med tjenestedirektivet er at det skal gjøre «EU til den mest konkurransedyktige kunnskapsbaserte økonomien i verden før 2010 innenfor rammene av bærekraftig utvikling.» Men til hvilken pris? Hvem taper på tjenestedirektivet.

For grunntanken om at man ønsker å forenkle prosessen av og få jobb innen EU er bra. Men det som gjør direktivet veldig omdiskutert er den delen som heter Opprinnelseslandsprinsippet. Det sørger for at f. eks. et svensk selskap må følge svenske regler og lover for arbeiderne i Norge. De må altså jobbe under de bestemmelser gjort i bedriftens opprinnelsesland, på tross av at tjenestene blir utført i et annet land. Dette gjelder kun for midlertidige bedrifter, men hva som er «midlertidig» er veldig uspesifisert.

Dette direktivet vil føre til sosial dumping. Når polske arbeidere skal komme til Norge for å jobbe under polske forhold vil de nesten ikke kunne leve anstendige liv. Kostnadene av å bo i Norge samsvarer med lønnsvilkårene vi har: men om EU får det som de ønsker så kan vi altså få en massiv arbeidsinnvandring. Og et annet skremmende moment er: i denne kyniske arbeiderverden er folk stadig på jakt etter de arbeiderne som er billigst. Og da kan norsk arbeidskraft (i Norge) lett bli nedprioritert i forhold til polsk arbeidskraft (i Norge). Er det verdt det? Nei! Ingen vinner særlig på dette. Bruk vetoretten. Si NEI! til EUs usosiale direktiver.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s