Fremskrittspartiet #1: Partiet for folk flest

Nå er ragnarok løs. Jeg har nå beveget meg fra Høyre til Senterpartiet, fra Arbeiderpartiet og nå til Fremskrittspartiet. Jeg tar ikke med Rødt! i denne føljetongen ettersom partiet kan oppsummeres slik: De sutrer på alt alle gjør! Pluss at de ikke har reel makt noe sted, forutenom i Risør, hvor de har ordfører. Men nå skal jeg altså kaste meg over min selvutnevnte erkefiende: FrP. Det kommer til å bli brukt mye tid på dette partiet. Det har jeg også tidligere gjort, gjennom å skrive om deres alternative statsbudsjett. Jeg ser på det som min plikt å gjøre alt jeg kan for at disse aldri  havner i regjeringskontorene. Jeg er rett og slett for glad i landet mitt til at det skal få lov å skje. La velferdsstaten Norge leve!

Første innlegg vil bli brukt til generelle tanker omkring FrP og deres profil.

Nynorsk

FrP er et lite nynorsk-vennlig parti. Det skåret dårligst på en test som ble utført av Noregs Mållag (hvor SV gjorde det best!). Men hva er det FrP heter på nynorsk «Framstegspartiet». Men er det bare jeg som mener et steg er lenger enn et skritt. For et skritt er eit skritt på nynorsk. Men om man vil kan man bruke eit steg. Men hvorfor har de valgt det? Å ta et steg er vel (i distanse) lenger enn et skritt, som forandrer partiets profil dersom du bruker nynorsk. Nok et tankekors.

Hvem er folk flest?

Det er kanskje et spørsmål FrP burde stilt seg oftere. Er det bygdetullingene, samene, storbyfolket eller innvandrerne. FrP gjør det vanskelig for minst to av de overnevnte. Den falskheten som gjemmer seg bak partiets ordtak kjenner ingen grenser. Dette er et parti som raskt har vokst til å bli Norges ant største parti. På billig retorikk, skitne triks og hersketeknikker har de gått fra å være bygdetullinger og gale rasister, til å bli retorikere og gode debattanter. De er fortsatt rasister, men skjuler det bak retorikk og store ord. Carl I. Hagen er en sprø mann som mener man bør slå barna sine, som en medisin for bedre disiplin. Og hans tronfølger Siv Jensen er en rasende liten kvinne som freser til alle kanter – og som potensielt sett har mulighet til å bli landets neste statsminister. Hun er Martin Kolbergs nemesis. Fjorårets valgkamp ble snudd fra å handle om de lokale sakene til å ende opp som en evig krangel mellom Jensemann og Siv. Jeg har ennå ikke lest FrP-koden, men har vært på en del foredrag og forelesninger om den. Og jeg tror Magnus Marsdal har mye rett i sin analyse. Den skal leses så snart jeg får tid, men det er ennå alt for mye annet som går foran.

Folk flest:

 • Hater fremmedkulturelle
 • Vil ha billig sprit, øl, vin, røyk og snus
 • Synes synd på de gamle
 • Går i grilldress
 • Hører på Vikingarna
 • Hater skatt
 • Driter i miljøet
 • Bryr seg fint lite om likestilling
 • Vil ha så høye straffer som mulig
 • Hater nynorsk
 • Vil ha billig bensin
 • Drikker seg fulle og går på talerstolen på Stortinget (spøk)
 • Er glad i mindreårige jenter (spøk)
 • Mener det er greit å slå barna sine (alvor)

12 av disse påstandene mener jeg fullt og helt. 2 av dem er ment som en spøk – de skal ikke dømmes på grunn av dumme handlinger utført av partikamerater. Er dette slik folk flest i Norge egentlig er? Dersom dette blir samfunnsrealiteter så flytter jeg. Italia er jo et fint land. På tross av EU…

2 kommentarer om “Fremskrittspartiet #1: Partiet for folk flest

 1. du er meg ein kosteleg liten basse av og til, eirik. eg er, som du kanskje visste allereie, samd med deg i alt dette, men det er, som me plar seia på ib, ingen grunn til å forveksla patosfylt med pinleg.

  for det fyrste er eit steg og eit skritt akkurat det same. steg var det gjengse nynorskordet heilt til nokre kloke hovud i eit eller anna kultur-, kyrkje- og utdanningsdepartement — og desse plar ofte ha partipolitisk tilhald hjå dykk eller ap, kanskje det er ein større tankekross? — fann ut at det måtte vera ein god idé å syta for at nynorsk og bokmål vart så like kvarandre som mogeleg.

  for det andre trur eg du treffer frp-arane hardare dersom du fortel oss kvifor frp si finurlege blanding av ein underleg frisluppen marknad og statleg innblanding «der det trengst» (norsktoppen) — velferd og ayn rand, hand i hand — kjem til å rasera velferdsstaten, i staden for å neimdroppa magnus marsdal sin «analyse» — kva er den? kvifor er den interessant? — og koma med fjorten punkt som er om lag like overflatiske og populistiske som partiet du visstnok vil til livs. kva er det med den økonomiske modellen til dette partiet som ikkje heng på rake dersom me framleis vil ha ein nokolunde egalitær velferdsstat her til lands? kvifor kjem me til å få inflasjon når mamma siv brukar opp halvparten av «oljefondet» på nye vegar, gamle menneske og skattelette for dei som har pengar allereie? og er det eigentleg særleg motig å ikkje ta standpunkt om eu «fordi det finst så mange ulike meiningar i partiet» (cirkasitat pappa trond)?

 2. Eirik… Dette var nesten ikke en bloggspot verdig…

  Du som har hatt så mye kontakt med FrP burde kunne se litt dypere og skrive litt seriøst. Jeg kunne heller tenkt meg å svart på den første kommentaren istedenfor bloggspoten, men når det likevel den som blir diskutert her.

  Hater fremmedkulturelle
  En slik overfladisk påstand er latterlig. Hva du legger i fremmedkulturelle vet jeg ikke, men dersom du mener mennesker med fremmedkulturell bakgrunn, så verdsetter vi disse like høyt som alle andre som gjør enn skikkelig innsats. Det er derimot veldig UANSVARLIG av SV å ha en løssluppen innvandringspolitikk.
  Jeg skulle ønske at vi kunne ført en politikk som ville åpnet for mer arbeidsinnvandring, men for stor innvandring fra forskjellige folkegrupper og kulturer fører til egne lukkede gettomiljøer.
  FrPs innvandringspolitikk baserer seg på å føre en politikk som fører til at alle innvandrere blir integrert i det norske samfunn.

  Vil ha billig sprit, øl, vin, røyk og snus
  Avgiftsnivået på nye biler, drivstoff og momsen må også ned. Ikke glem det.

  Synes synd på de gamle
  Ja, når minstepensjonen i Norge ligger under FNs fattigdomsgrense, og SV og regjeringen driter blankt i det… Ja, selvfølgelig.

  Går i grilldress
  Hva er egentlig en grilldress? Det har jeg aldri forstått, men hva så om FrPere griller i hagen istedenfor å reise på hytta på fjellet? Er ikke dette det folk flest har råd til?

  Hører på Vikingarna
  Kunne jeg aldri gjort, men det er helt sikkert en del av den eldre garde som gjør det. Jeg forstår du prøver å tegne et bilde her, men det er egentlig en veldig… lite politisk ting å gjøre.. Heller litt skuffende av deg som sagt.

  Hater skatt
  Skatt er tyveri. Skatt kan godtas for å dekke statens kjernebehov: Trygghet for individet

  Driter i miljøet
  Ingen driter i miljøet. FrP var det første partiet til å legge fram flerfoldige forslag som ville senket CO2-utslippene i Norge.

  Bryr seg fint lite om likestilling
  Likestilling skal ikke gå på bekostning av likebehandling. Derfor går FrP imot all form for kvotering og forskjellsbehandling pga. kjønn.

  Vil ha så høye straffer som mulig
  Med det straffe- og domsnivået som er i Norge så er det klart at straffenivået må høynes. Norske straffedømte får ferie, og tidligere polske straffedømte lengter tilbake til norske fengsler.

  Hater nynorsk
  Jeg personlig vil ha et felles skriftspråk. Ellers er det mange nynorskbrukere i FrP, og vi er alle enige i at sidemålet må bli valgfritt.

  Vil ha billig bensin
  Senk avgiften ja

  Mener det er greit å slå barna sine (alvor)
  Du kan iallefall ikke klage på at avisene lager tabloide overskrifter når du gjør det samme selv. Det Carl I. Hagen sa, sammen med enn del andre eldre poltikere, er at han selv ikke kunne lagt en hånd på sine barn, men han så ikke noe galt at ulydige barn fikk «en øreflikk».
  Dette er ikke FrPs politikk, så jeg forstår ikke hvorfor du sier at dette er gjeldende?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s