Solidarisk eiendomsskatt må lønne seg!

Jeg får til stadighet henvendelser fra folk som mener at det er synd og skam at Stavanger ikke får noe igjen fra Staten i form av midler – og at Oslo får alt. Det er ikke vi i SV uenige i heller. Derfor har bystyregruppene for Bergen, Trondheim og Stavanger SV fremmet et brev til finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen hvor dette blir påpekt.

Det som blir poengtert er at det nye inntektssystemet for kommunene er et system som fordeler langt mer rettferdig enn tidligere fordelingssystemer. Det fører til en økonomisk vekst for både vekst-kommuner og små utkants-kommuner. Men det har sin svakhet: storbyer utenom Oslo taper på det…

Dette er jo ikke ønskelig fra SVs side. Både Bergen, Trondheim og Stavanger er kommuner som benytter seg av eiendomsskatt for å ha mer «å rutte med». Mens Oslo på sin side ikke behøver å bruke midler som eiendomsskatt, ettersom de lever godt på sine 300 millioner i «hovedstadstilskudd». Stavangers eiendomsskattsinntekter for 2007 var 142 millioner, Trondheims var 280 millioner og for Bergen ble det 320 millioner kroner.

Det fører til at Oslo kommune ikke bruker sitt fulle inntektspotensiale, men «misbruker» at de får alt dekket gjennom statsbudsjettet. Derfor fremmet gruppelederne for SV i Bergen, Trondheim og Stavanger at finansministeren måtte ta hensyn legge til:

 • «Et storbytillegg som gjør at disse tre byene ikke taper på inntektsomleggingen. Tillegget knyttes, ved hjelp av presise kriterier, opp mot i den utskrevne eiendomsskatten i kommunene. Det skal ikke lønne seg ikke å skrive ut eiendomsskatt, det må lønne seg å bruke det lokale inntektspotensiale.»

Da kan vi bare håpe at Halvorsen tar dette med. Det vil i praksis bety at Stavanger ikke mister noe, og at vi får mer igjen for å føre så mye ekstra kroner inn i Statsbudsjettet. Men jeg kan skjønne at det fører til partier som Vestlandspartiet eller Det Uavhengige Vestlandet, som jeg vet at det jobbes med å opprette. Så bli ikke overrasket om det kommer et nytt parti som stiller til valg i 2009.

9 kommentarer om “Solidarisk eiendomsskatt må lønne seg!

 1. Flaks for meg at vi ikke har noe seriøst forbud mot dobbeltmedlemskap da!

  Skremmende at jeg er den eneste til venstre på lista di, forresten.

 2. Leste brevet deres i går. Nå er det jo ikke sant at Oslo ikke trenger å ha eiendomsskatt, men det er et politisk flertall som er mot. Det er på ingen måte sånn at Oslo vasser i penger, pga. av dette omtalte hovedstadstilskuddet. Bydelen jeg sitter som folkevalgt i får trolig kutt i sine budsjetter.

 3. Haha, dere vestlendinger! Men håper uansett Halvorsen bøyer seg litt mer for dere.

  Forresten, kommer du på seminaret til helga?

  Mats fra Buskerud, forresten :)

 4. Seff leser jeg bloggen din. Prøver jo å få med meg det som skrives av SUere og SVere, selv om jeg har lagt min egen blogg på hylla. Sees i hvertfall på LM!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s