Etiske retningslinjer for Oljefondet

Kristin Halvorsen har lagt fram en ny plan for, som tittelen for bloggposten sier, etiske retningslinjer for Oljefondet. For det rød-grønne regjering har allerede greid å kaste 26 selskaper ut av Oljefondet.

Å true selskaper med å bli kastet ut av Oljefondet tror finansminister Halvorsen vil tvinge frem bedre etikk hos en del selskaper. Og jeg er enig med henne. Fordi å utelukkende bare kaste selskaper ut er til liten nytte. For SV så handler det jo om å forandre. I nyere tid så forandrer man folk lettest om man sikter etter pengene. Ved å sette retningslinjer for hva som er akseptabelt og ikke så har jeg troen at dette fører til en forandring. Klasebomber, barnearbeid og andre faktorer som vi ikke aksepterer.

«Vi sitter alltid med små eierposter, så den direkte og formelle eiermakten er begrenset. Men som investor har vi et godt ry. Andre fond og investorer legger merke til hva vi gjør og våre begrunnelser for det. Da har vi også den fordelen at vi kan utøve eierskapet mer aktivt, fordi det rammer hardt for selskaper som blir trukket ut av fondet,» sier Kristin Halvorsen til NTB.

Når det er snakk om så mye penger så vil våre meninger og våre konklusjoner telle sterkt for de selskapene vi investerer penger i. Det gir oss mye makt, og ved å sette retningslinjer så tar vi også ansvar. Vi har kasta ut selskaper som har brukt barnearbeidere, som har fremstilt klasebomber og som er miljøfiendtlige. Dette er ikke noe vi ønsker å støtte, og ønsker de pengene våre så stiller vi kravene.

Kristin Halvorsen sier videre: «Når vi trekker oss ut, gir det veldig tydelige signaler, og størst oppmerksomhet. Men når vi tror vi har en mulighet til å påvirke selskapet, så er også det en vei å gå. Ved uttrekk, mister vi muligheten til å påvirke. Derfor ser vi på hvordan vi bedre kan kombinere trusler med uttrekk med økt aktivt eierskap.»

Saken legges frem til våren. Inntil videre er den på høring. Jeg er glad vi har en rød-grønn regjering, ellers er det jammen ikke sikkert at vi hadde fått disse retningslinjene.

6 kommentarer om “Etiske retningslinjer for Oljefondet

  1. Sorry, men slike etiske retningslinjer blir hele tiden omgått av det politiske byreåkratiet hele tiden, ved hjelp av snedige formuleringer eller løgn. Høyresiden kunne like godt kommet med et slikt forslag, ettersom alle vet at slikt er ikke så katastrofalt uansett. Dessuten står vi 100% fritt til å kaste ut uetiske selskaper allerede – disse «retningslinjene» vil bare gjøre prosessen om til en juridisk formalitet hvor man lett kan unnslippe ved hjelp av smutthull, i stedet for en helhetlig vurdering. Jeg vil ikke utelukke at dette rett og slett kan forverre situasjonen.

    Med en SVer i posten som finansminister hadde jeg heller håpt å se at vi investerte mindre i utlandet, slik at vi kunne gitt kommunene og sykehusene pengene de trenger.

  2. Kommunene har fått et økonomisk løft på 25 mrd. kroner med denne regjeringen, så jeg synes absolutt kommunene kan være fornøyd. I tillegg er det et mer rettferdig taksert system, som gjør at ikke bare landets største kommuner får mye, men også de av litt mindre karakter.

    Denne regjeringen er bra for kommune-Norge. Innen helse er det gjort en del, men der er det alltid mulig å gjøre mye, mye mer. Jeg tror ikke det var en klok avgjørelse å gjøre Pølse-Hansen om til Helse-Hansen.

  3. Det skulle jo bare mangle at dere bevilget mer penger til kommunene når dere samtidig fjerner en større del av budsjette vårt(selskapskatten). Dere har jo og faktisk mer penger å rytte med så det blir jo oss som må inn å få svi når deres forbruk blir tatt igjenn av resten av økonomien. Og selvfølgelig så skal dere kapitalisere på det å si at vi kutter i kommune Norge.

  4. 25 milliarder? Hvor har du det tallet fra? Fra 2005-2006 fikk kokmmunene totalt 7 mrd. mer i frie inntekter, og fra 2006-2007 fikk de 4 mrd. MINDRE. På ingen måte får jeg dette til å stemme med 25 mrd. Samtidig måtte kommunene ut med ca. 16 mrd. i 2005 på grunn av de lovpålagte skatelettelsene til aksjeeierne. Det eneste som har blitt gjort for å redusere underskuddet til kommunene, er å kutte på utgiftene, akkurat som under Bondevik-regjeringa.

  5. Tilbaketråkk: Tjæresanden gikk gjennom « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s