Norge står foran et veiskille

14. september 2009. Jeg tror det er en dag jeg kommer til å huske for resten av mitt liv. Jeg vil se inn i fremtiden, og se for meg hvordan den dagen er.

Jeg står opp. Tar en dusj. Har trolig hatt en vond drøm. En drøm om hva som kan forandre seg i løpet av natten som kommer. Frokost? Nei, orker ikke det. Har i et par uker jobber heltid med valgkamp; vært i debatter, vunnet og tapt, stått på stand, pratet med folk, lyttet til folk, hatt møter i partiet. Skrevet leserinnlegg, prøvd å få saker i avisen.

Jeg er sliten. Det er siste dag i valgkampen. Absolutt siste innspurt, som ender med valgvake i kveld. Jeg er 18 år, som kommer godt med uansett hva valgresultatet ender opp med å bli. Jeg tar et par telefoner. Sjekker e-post. Sjekker Facebook. Endrer Facebook-status til noe sånt som: Eirik Faret Sakariassen har blandede følelser for denne dagen. Skriver en bloggpost. Jeg skal så avgi min første stemme. Jeg vet hva jeg skal stemme. Har visst det en god stund.

Jeg tar bussen til valglokale. Det er spennende. Har jo aldri stemt før. Gleder meg til følelsen etter at min stemme er avgitt. Kvitter meg med stemmeseddelen. Ahh. For en følelse. Så går jeg ut. Solen skinner, jeg tar på meg solbriller. Så drar jeg til SV-kontoret.

Kvelden og valgvaken kommer. Det er en anspent stemning i lokalet. Klemmer kamerater, hilser på nye. Følger med på nyhetene på storskjermen. Går ut for å trekke luft. Går en liten tur, kanskje alene. Engstelig og spent.

Går tilbake. Setter meg ned. Lytter til alle lydene. Hvordan høres et rød-grønt Norge ut? Høres det annerledes ut enn et mørkeblått? Så kommer det. De intense minuttene, like før valgresultatet avgjøres. Så ser jeg det. Landets statsminister på skjermen. Smiler, tommelen opp, klapper ut til partiet sitt. Er jeg glad eller vil jeg gråte? Det får vi se, om et år.

Men nå! Nå sitter jeg på rommet mitt. Jeg har en underlig følelse i magen. Jeg har sett for meg valgdagen. Ser du det? Kjenner du det? Jeg er spent. Jeg er klar til kamp!

Det blir et viktig valg. Det norske folk skal ta et standpunkt. De må velge side. De må velge skattelette eller offentlig velferd. De må velge høyre eller venstre. De må velge Siv eller Jens. De må velge galt eller riktig.

Vi møter et veiskille. Det står mellom norsk høyreside og venstreside. Mellom markedsliberalisme eller fellesskap. Mellom private aktører eller stat.

Slik jeg ser det så er situasjonen for sittende regjering så langt i perioden annerledes fra forrige regjering på samme tid. Når Bondevik II hadde omtrent et år igjen var folket opprørte. Folket er ofte det over regjeringer. Med god grunn. Men grunnene til å være opprørt da var fordi folk mente regjeringen førte en for markedsliberalistisk politikk. Men hvorfor klager folk nå? Jo, det er for lite rød-grønn politikk. Folk vil ha flere barnehageplasser, kjønnsnøytral ekteskapslov og varm mat i skolen. De er misfornøyde fordi de ikke har fått nok. De vil ha mer. Hvordan greier da FrP å få en oppslutning på 34 %!? I motsetning til forrige regjering så har arbeidsledigheten gått ned! Under forrige regjering ble 70 personer arbeidsledige hver eneste dag! Men vi har fått 200 000 nye i arbeid. Utregningen er utført av SSB.

Er vi ved veis ende?

Hvor ille kan det egentlig bli med FrP? tenker du kanskje. Jeg vil si: ganske ille. Jeg foreslår at du søker på «FrP» i søkemotoren på denne bloggen. FrP er det partiet jeg har brukt mest tid på. Av de bloggpostene som direkte handler om hva jeg mener er feil med FrP så regner jeg at det foreløpig er 61 bloggposter. Av 234. Foreløpig utgjør FrP 26% av min blogg. Burde jeg gi dem 34%?

Vi må velge hvilken vei vi vil gå videre. Synes toppbilde forklarer mye.

6 kommentarer om “Norge står foran et veiskille

 1. Hvor mange av de som ikke er arbeidsledige sitter nå på trygd? De vil ha kvalitet i skolen, ikke varm mat. Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven var og et samarbeids prosjekt.

  Dere klarte å få det Norske folk misfornøyde etter knapt 2 år. D vil ikke ha mer, de vil ha noe annet og det er nettopp det målingene viser. Jeg skulle gjerne hatt flere som ville ha Høyre men vi for takke for det vi har fått og gjøre det beste med det. Men vi kan ikke ha 4 nye år med dere.

 2. Bare en til før jeg gir meg litt for dagen.

  «Etter at det avsatte beløpet på 15 milliarder var brukt opp fjernet regjeringen den gunstige renteordningen som sørget for at kommuner og fylkeskommunene slapp å betale renter på lån som brukes til skoleoppussing – Det til tross for at de rødgrønne lover å videreføre ordningen i Soria Moria.»

 3. Jeg må innrømme at jeg reagerer litt på din retorikk i forhold til ‘venstre eller høyre, eldre og skole eller skattelette, rett eller galt’. Det blir så veldig forenklet og lite nyansert. Det som er rett for deg er kanskje ikke rett for meg. Det betyr ikke at jeg tar feil, men at vi har forskjellige behov og ønsker.

  Den rød-grønne regjeringen hadde nok et stort potensiale til å gjøre seg svært populære blandt folket. Dette kunne de oppnådd ved å oppfylle sine løfter. Og ved å tenke bedre gjennom dem på forhånd. Ja, de lovte mye fint. Det er et uttrykk som heter «det som høres for godt ut til å være sant er somregel det». Dette skulle også vise seg å være tilfellet med den rød-grønne regjeringens politikk. De tre partiende i regjering har inngått så mange kompromiss med hverandre at de velgerene som stemte på et av partiene i regjering ikke kjenner igjen en politikken e stemte på, ikke finne igjen kampsakene de brant for.

  Det finnes selvfølgelig unntak, og et yndet eksempel er full barnehagedekkning.
  Dette var i valgkampen en av SVs O’ så store kampsaker, og Kristin Halvorsen lovte å trekke seg fra politikken om de ikke fikk gjennomfør dette i løpet av en stortingspriode. De skulle revolusjonere barnehagesektoren.
  Det finnes derimot grunner til at revolusjoner er noe som ikke gjennomføres så velig ofte. Det å gjøre veldig store forandringer innen et ommeråd på relativt kort tid kan nemlig få konsekvenser man ikke hadde tatt med i betraktningen. Hvem skal foreksempel jobbe i disse barnehagene? Kan hvem som helst jobbe i barnehage, eller krever det noen pesonlige egenskaper? Hvem skal være pedagogisk ansvarlige i disse barnehagene? Førskolelærerutdannelsen har legne slitt med søkertallet, og trods i løfte om fast jobb etter endt utdannelse går søkertallet stødig nedover.
  I Stavanger har nå byggd Bekkefaret Barnehage. Enmidlertidig modulbarnehage, aka brakkebarnehage, med plass til i underkant av 400 barn. Dette er den barnehagen i landet med flest konstituerde ped. ledere, dvs avdelingsledere uten relevant utdannelse. Høres dette ut som et sted du ville plasert dine barn?
  Et annet problem, som har preget særlig Oslo, er at man ikke helt tok med i beregningen hvor mye tid og krefter det tar å BYGGE disse barnehagene. Flere byggeprosjekt bled nedlagt på ubestemt tid, fordi firmaene som ble leid inn til å bygge rett og slett ikke hadde kapasitet til å fullføre alle.
  Dette førte i sin tur til at mange barn måtte tilbringe vinteren i fuktige, kalde brakker som kun var ment for bruk over sommeren mens den ordentlige barehagen skulle ferdigstilles.

  Det kan være mange grunner til at folket nå murrer over regjeringens framferd (og bedre blir det neppe av saken som Jørgen la ut link til over her). Men for alle partier er det viktig å huske at den politikken partiet la fram i valgkampen er den politikken folket har stemt på, og som e forventer å se gjennomført. Da er det kanskje bedre å ikke ta så veldig hardt i , ikke ta seg vann over hode og love ting man ikke kan holde.
  Når Jens sier at «denne regjeringen skal kunn bedømmes ut far hvor godt den oppfyller Soria Moria erkleringen» så er det feil på flere måter. For det første var det ingen som stemte på Soria Moria erkleringen, den eksisterte ikke før etter valget, og mange reagerte på den i seg selv.
  For det andre er det folket som har valgt regjeringen, det er folket som bedømmer regjeringen, og det er opp til folket hvordan og på hvilket grunnag de ønsker å bedømme den.

 4. Jørgen og Kristin:

  Å få seg til å påstå at Regjeringen og SV svikter løftene de ga i valgkampen i 2005 er et debatteknisk knefall som knapt fortjener et tilsvar.

  Dum som jeg er skal jeg likefullt prøve.

  Først litt generellt:
  Når et parti (i dette tilfelle SV) kommer med et løfte i valgkampen, er ikke dette et personlig løfte til hver og en av personene som stemmer på partiet om at deres enkle stemme vil medføre at løftene innfris. Et politisk løfte innebærer derimot at partiet skal bruke sin oppslutning til å arbeide for å gjennomføre den politikken de har presentert ovenfor velgerne. Med 8% av stemmene framstår derfor denne hetsen av SVs «løftebrudd» som bøllete retorikk fra politiske motstandere som ikke er i stand til å sette oss fast i faktiske politiske diskusjoner.

  Hva gjorde SV med sine 8% av stemmene etter valget i 2005? Jo, vi inngikk samarbeid med to andre partier, og utformet et dokument kalt Soria Moria-erklæringen som skulle være styrende for regjeringens arbeid. For SVs del kom vi meget godt ut av disse forhandlingene, og erklæringen er derfor gjennomsyret av god sosialistisk politikk. Til nå har vi gjennomført opp mot 90% av punktene i erklæringen, mange av dem langt over målsetningen, og ennå er det ett år igjen.

  Til sammenligning fikk Høyre hvor mange prosent av stemmene? Og hva har de som stemte på de fått igjen av for at de ga partiet tillit? Svaret er kort og elegant, ingenting som helst. Det er på tide at Høyre slutter å sutre fordi vi i SV har vist bedre politisk håndverk og forvaltet interessene til våre velgere på en mer effektiv måte.

  Så litt mer spesifikt:
  1.
  «Hvor mange av de som var arbeidsledige sitter nå på trygd?» Jeg forstår ikke spørsmålet. Vi har fått 200.000 flere i arbeid, vi har ikke fått 200.000 mindre abeidsledige. Om du leser den setningen en gang til forstår du den viktige distinksjonen. Forøvrig er det latterlig å skulle skylde den nåværende regjeringen for å få folk på trygd. Tallene for trygdemottakere i Norge har vært stabilt høye i over 10 år.

  2.
  «Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er og blir et samarbeidsprosjekt.» Uansett hvor mange ganger du gjentar det for deg selv Jørgen, så er det faktisk denne regjeringen som har fått den på plass. (Forrige regjering med Høyre i spissen torpederte et SV-forslag i 2004 om denne lovendringen, så dere har ingenting å slå dere på brystet med) Velgerne fra 2005 har blitt hørt, og regjeringen har holdt sitt løfte. FrP og KRF har allerede varslet omkamp, så det blir spennende å se hva Høyre mener om å fasilitere en regjering (FRP) som garantert kommer til å forsøke å få loven fjernet. En stemme til Høyre er med andre ord fort en stemme MOT kjønnsnøytral ekteskapslov.

  3.
  «Dere klarte å få det Norske folk misfornøyde etter knapt 2 år. D vil ikke ha mer, de vil ha noe annet og det er nettopp det målingene viser.» Dagens regjering er nærmere flertall på Stortinget enn noen annen sittende regjering siden siste flertallsregjering med Arbeiderpartiet falt for over 50 år siden.

  4.
  «Når skal dere egentlig holde på de løftene dere gir til det Norske folk? Og dere lurer på hvorfor få vil ha dere med.»
  Skatteløftet var eksplisitt for den kommende stortingsperioden (2005-2009). SV har ikke på noen måte bundet seg for kommende periode. Forøvrig åpner løftet for intern endring i beskatning, så lenge skattetrykket samlet holder seg konstant. SV har allerede utredet en rekke forskjellige løsninger på sterkere kapitalbeskatning og svakere inntektsbeskatning. I tillegg vil jeg minne om at vi har økt minstefradraget OG økt innslaget for toppskatt, så i praksis har vi faktisk lavere skatter enn Høyre i 2004.

  5.
  «Den rød-grønne regjeringen hadde nok et stort potensiale til å gjøre seg svært populære blandt folket. Dette kunne de oppnådd ved å oppfylle sine løfter.» Se ovenfor om Soria Moria. Er det å faktisk oppnå 90% av løftene sine med ett år igjen det samme som å IKKE holde løftene sine? Jeg er lei av at folk gjentar dette tullet til meg. Det har ikke snev av rot i virkeligheten.

  6.
  «De tre partiende i regjering har inngått så mange kompromiss med hverandre at de velgerene som stemte på et av partiene i regjering ikke kjenner igjen en politikken e stemte på, ikke finne igjen kampsakene de brant for.» Jeg er utrolig nok litt enig her, men nok en gang; INGEN av partiene i regjeringen har flertall alene. Mener du virkelig at SV ikke har fått til enormt mye med tanke på at de har 8% (!) av velgerne? Tenk bare på hva vi kunne fått til med 16%! Eller enda bedre: Alle som maser om mer SV-politikk i regjeringen; Stem SV. Gi oss 51%, så skal vi virkelig vise dere!

  7.
  «De skulle revolusjonere barnehagesektoren.
  Det finnes derimot grunner til at revolusjoner er noe som ikke gjennomføres så velig ofte. Det å gjøre veldig store forandringer innen et ommeråd på relativt kort tid kan nemlig få konsekvenser man ikke hadde tatt med i betraktningen.» Beklager å måtte si dette, men dette er faktisk bare vrøvl. Hadde det vært bedre med 50.000 barn i barnehagekø? Fakta er at Regjeringen gikk inn med en enorm sum øremerkede midler, mot at kommunene lovte å IKKE kutte i sine egne investeringsbudsjetter i Barnehagesektoren. I ettertid viser det seg at for hver krone Staten kom med, så har kommunene i snitt kuttet sine egne budsjett med 50 øre og brukt pengene på noe annet. I Sandnes har faktisk barnehagepengene blitt brukt på ny asfalt i Langgata. (Og ja, dette var det FRP og Høyre som stod for.) Hadde kommunene holdt løftene sine, så hadde barnehagene stått klare lenge før! Og videre er det utroilig at SV skal få kritikk for at det mangler førskolelærere, når de som ENESTE parti i over 30 år har jobbet utrettelig for denne yrkesgruppen.

  8.
  «Et annet problem, som har preget særlig Oslo, er at man ikke helt tok med i beregningen hvor mye tid og krefter det tar å BYGGE disse barnehagene. Flere byggeprosjekt bled nedlagt på ubestemt tid, fordi firmaene som ble leid inn til å bygge rett og slett ikke hadde kapasitet til å fullføre alle.» Dette er en ren faktafeil. Byggeprosjektene ble utsatt fordi kostnadene oversteg budsjettene. Om du ser punktet over ser du hvor pengene ble av. Oslo er som kjent styrt av FrP og Høyre. Nok en kommune som sviktet avtalen de inngikk med Regjeringen.

  9.
  «I Stavanger har nå byggd Bekkefaret Barnehage. Enmidlertidig modulbarnehage, aka brakkebarnehage, med plass til i underkant av 400 barn. Dette er den barnehagen i landet med flest konstituerde ped. ledere, dvs avdelingsledere uten relevant utdannelse. Høres dette ut som et sted du ville plasert dine barn?»

  Bekkefaret barnehage er en midlertidig barnehage som kom istand mot SVs vilje fordi det ikke fantes nok penger til å ferdigstille permanente bygg innenfor fristen. I Stavanger har vi nå et låneopptak på nær 3 mrd kroner for å finansiere investeringene fram til 2011. Tusenårsstedet koster i underkant av 200 millioner, konserthuset koster 1,4 mrd og Ryfast skal nå koste 200 millioner. Det hører også med til historien at SV i Stavanger er det eneste partiet som konsekvent har satt av ekstra midler i sine alternative budsjet til økte lønninger og økt tetthet av førskolelærere. Stavanger er styrt av Høyre. Ser vi en trend her?

  10.
  «Når Jens sier at “denne regjeringen skal kunn bedømmes ut far hvor godt den oppfyller Soria Moria erkleringen” så er det feil på flere måter. For det første var det ingen som stemte på Soria Moria erkleringen, den eksisterte ikke før etter valget, og mange reagerte på den i seg selv.»

  Når Jens sier dette så har han faktisk helt 100% rett. Regjeringen og partiene som utgjør den er ikke en og samme enhet. Regjeringen kan kun dømmes på det som Regjeringen har lovet og gjør. Partiene kan derimot bedømmes på hvor godt de har innfridd løftene fra valgkampen. Når man bedømmer partiene er det selvfølgelig reelt å ta med hvor stor oppslutning partiene har, og hvor godt de har klart å forvalte sine velgeres interesser utfra dette utgangspunktet. Jeg gjentar: SV har 8% av stemmene. Hvor mange % var det Høyre hadde igjen Jørgen?

  Nå som jeg har blåst ut på denne måten mot dere Jørgen og Kristin, vil jeg bare si at jeg gjerne tar en reel politisk debatt om hva Regjeringen faktisk burde ta selvkritikk på over en kopp kaffe. Men vær så snill å spar meg for denne opptygde grøten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s