Idyll-illusjonen EU

dsc_0254Som sagt tilbringer jeg min påskeferie i Barcelona, i Spania. Spania er som kjent medlem av Den europeiske union (EU). Inntrykket jeg får og har fått før, ved tidligere besøk til EU-land, er at «EU er kanskje ikke så ille allikevel?»

Dette vil selvsagt ikke si at jeg på noe vis er blitt EU-tilhenger. Men som turist i et EU-land kan EU virke veldig fristende. Mye her er billig, valutaløsningen virker bra og på mange områder virker samfunnet mer velsmurt; god kollektivtrafikk, mye politi i gatene og tilsynelatende lite kriminalitet. Men er dette bare en idyll-ilusjon, som Stavanger-bandet Skambankt synger om?

Det er mye synlig fattigdom i Spania. Hvor er EU for de fattige? Eller er det kanskje ikke dette EU ønsker å jobbe med. Det som er viktig for EU er å sikre fri flyt – av varer, tjenester, mennesker og arbeidskraft. Vil dette automatisk løse et fattigdomsproblem?

EU er ikke et solidaritetsprosjekt. Det er et prosjekt som vil sette kapital fremfor noe annet; det går på bekostning av miljø, bistand og mennesker. EUs hig etter mer flyt av varer og tjenester rundt om i EU, vil øke utslipp (mer transport). EUs påståtte solidaritet gjennom bistand ender opp med privatisering og liberalisering blant landene som «får» bistand: fordi EU tvinger dem. I tillegg gir Norges uavhengihet oss mulighet til å selv bestemme hvor og hvor mye bistand vi vil gi.

Det er et ordtak jeg liker å ha i bakhodet: om noe ser for bra ut til å være, så er det ofte det. Jeg har blitt tilbydt hasj så utrolig mange ganger i løpet av de tre dagene jeg har vært her, at jeg er langt forbi ute av tellingen. Utallige mennesker bor på gaten, med et pledd som eneste beskyttelse mot natteskulden.

Nei, folkens, EU-idyllen er nok – desverre – en stor illusjon. EU-innbyggerne fortjener noe bedre, noe mer demokratisk og et styringsorgan som setter dem foran penger og kapital. Det gjør ikke EU!

6 kommentarer om “Idyll-illusjonen EU

 1. Kjære deg, ta deg en tur til Oslo, der blir du tilbydt hasj stadig vekk. Du vil også oppdage at det faktisk folk på gaten under kun et pledd her også. I følge Kristin Halvorsen, kunne fattigdommen i Norge strykes med et pennestrøk, jeg har ikke sett noe særlig til den pennen hennes.
  I EU er grensene for fattigdomsgrensen høyere enn hva den er i Norge. I Norge går fattigdomsgrensen for en enslig uten barn på en inntekt på 82000 kr, mens den i EU er på 119000kr. EU sine tiltak for å forbedre fattigdomsproblemene omfavner og hjelper derfor FLERE mennesker enn de tiltakene vi har i eget land.

  EU har gått fra å være for noen utvalgte til å inkludere mange flere land under oppbygging og hjulpet til med stor fremgang i mange land og på den måten hjulpet mange mennesker. Så stig ned fra din høye hest, EU har hjulpet mange flere enn det ditt parti har gjort. Selv om du ikke liker det, fri flyt av arbeidskraft og varer, virker.

 2. Vennligst ikke kjære deg-meg… De bør sies at EU har styrt i Spania mye lenger enn SV har styrt i Norge… Blind tro på EU er nok ikke lurt i lengden – noe flertallet blandt nordmenn trolig er fryktelig klar over. Derfor er det – heldigvis – flertall mot norsk EU-medlemskap.

  At Skambankt er fra Sør-Jæren er vel kanskje sant, noe jeg egentlig visstem, men glemte ut.

 3. Kan du i fremtidige innlegg vennligst gjøre et skille mellom saklig argumentasjon og fakta på den ene siden og vrøvl på den andre.

  Ja, det finnes land i Europa som har en mer liberal narkotikapolitikk enn Norge. Velkommen etter. Samtidig finnes det land som har akkurat like streng politikk som oss. Hvordan Spania stiller seg i det spørsmålet er egentlig uvesentlig. Men poenget er at dette politikkområdet er underlagt den evinnelige nasjonale sjølråderetten dere (les: neifolket) er så bekymret for at vi skal miste om vi blir med i EU.

  Fattigdomsbekjempelse og tiltak mot narkotikamisbruk er underlagt statenes selvstendige sosiale politikk. Ikke bare er landene skeptiske (ofte med god grunn) til å gi EU for mye makt i velferdspolitiske spørsmål, men EU har heller ikke rett til å kreve inn skatter på vegne av Europas borgere. Dette innebærer at svært dyre velferdstiltak i det store og hele må falle på det enkelte land i Europa. Dette kan du nok kritisere, men finn da riktig mottager. Det er lov å mene at EU burde presse medlemslandene til å kreve inn egne EU-skatter og ta et større velferdspolitisk ansvar. Samtidig mistenker jeg at du og dine neifrender vil steile ved en slik tanke?

  At du avviser Julianne med enda mer vrøvl (jeg siterer: ”Det bør sies at EU har styrt i Spania mye lenger enn SV har styrt i Norge… Blind tro på EU er nok ikke lurt i lengden”) viser vel at du strengt tatt ikke har det minste snev av peiling. Et minstemål av kunnskap kan være greit hvis man skal uttale seg så bombastisk i politiske spørsmål.

  Og, bare så det er sagt, Julianne har et særdeles godt poeng i forhold til både narkotika og fattigdomsspørsmålet i Norge. Her har alle partier, ikke bare de rødgrønne (om du måtte føle deg støtt), et ansvar. Det er ei heller tilfeldig at Oslo ofte omtales som Europas heroinhovedstad. Det kan ikke EU få skylda for.

 4. «Jeg har blitt tilbydt hasj så utrolig mange ganger i løpet av de tre dagene jeg har vært her, at jeg er langt forbi ute av tellingen. Utallige mennesker bor på gaten, med et pledd som eneste beskyttelse mot natteskulden.»

  Spania er eit av stadig fleire land som har avkriminalisert cannabis og enkelte andre stoff (Portugal har avkriminalisert all narkotika). Det har nok lite med EU å gjera, og Sveits som også står utanfor EØS er det landet som har komme lengst i retning legalisering i alle fall på heroinfronten. Dette er i stor grad ei vilja utvikling, og den Sveitsiske heroinpolitikken er understøtta av folkeavstemningar og ein positiv opinion.

  At hasjsal foregår så openlyst som du opplevde i Spania er nok dels ein naturleg følge av at Spania er eit turistland med større befolkning enn i Noreg (og grensar dessutan til Marokko), og i dag vil du kanskje bli sjokkert over kor openlyst narkosalet vil slå deg som rett utanfor Oslo S, og her snakkar me ikkje om hasj. Still deg utanfor Oslo S ein dag (morgon og kveld er «best») og berør nasen din diskrét med fingeren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s