Interne venstreside-uenigheter i Europa

960x

Det er overraskende hvor stor uenighet det kan være på venstresiden rundt om i Europa. Enkelte er populister, andre er pragmatiske – og noen gjør hva enn de kan for å få/beholde makt.

På min ferie til Barcelona kom jeg i prat med en spennende, tysk marxist. Felix Schilk heter han. Det som gjør han veldig interessant er følgende:

 • Han er for Irak-krigen
 • Han er mot Palestina
 • Han støtter Israels kamp
 • Han støttet angrepene mot Gaza

I følge han er dette helt vanlige meninger for tyske venstreradikale. Dette kan jeg jo bare ta hans ord for. Men han er med på å utgi en tysk venstreside-avis, noe som gjør ham til en forholdsvis troverdig kilde. Men hva er grunnene til dette synet?

I saken om Palestina/Israel begrunner den tyske marxisten sitt syn med anti-nasjonalistisk syn. Han anser palestinerne for å kjempe en nasjonalistisk kamp. Så gir jeg meg selv mulighet til å komme med innvendinger: Er ikke Israel nasjonalistiske? Palestinerne kjemper jo en kamp for å få tilbake land som er tatt fra dem. Er det nasjonalisme? Zionismen som ideologi blir ofte sammenlignet med nazismen. Det er en ideologi som kjemper for å fremme et religiøst syn – og som har tatt mange liv i prosessen.

Hans syn på Den europeiske union er likedan. Marxisten Felix liker ikke måten EU skaper en nasjonal identitet.

Men hvordan han greide å forsvare Israels handlinger i Gaza, det begriper jeg virkelig ikke. Det var et av de områdene hans argumentasjon brast kraftig – og jeg tror jo han innerst inne ser at det var en helt hårreisende måte å krige på.

Ellers hadde Dagbladet artikkelen «Marxist-leninistene som er for EU». For Dagbladet er visst venstreradikal EU-støtte ellers i Europa et kjent fenomen. Men dette er jo noe jeg har visst om en stund, kanskje en del andre også?

Det vi vet er at venstresiden i Europa ikke er enige om alt. Men at marxist-leninstene i Moldova ønsker EU-medlemsskap kan ha noe å gjøre med følgende setning: «Å være imot EU vil være å grave sin egen politiske grav.»

Slik er det heldigvis ikke her til lands!

5 kommentarer om “Interne venstreside-uenigheter i Europa

 1. Venstresidsen er ikke lenger det som en gang var.

  Jeg opplevde det samme da jeg snakket med en franskmann, og fortalte ham at SV i Norge var med i en regjering som driver med krighandlinger i Afghanistan…

  Ergo, hvis jeg hadde vært deg Eirik, hadde jeg vært forsiktig med å påstå at «slik er det heldigvis ikke her til lands».

  Å tro at noen (Norge) er bedre enn de andre er ….farlige greier;-)

 2. Det jeg mente med «Slik er det heldigvis ikke her til lands» var at man ikke graver sin politike grav om man er mot EU ;) That’s all. Ellers hadde marxisten og jeg mange like analyser – men jeg vet ikke hvordan jeg stiller meg til den bevegelsen hans.

 3. Såvidt eg har forstått starta sionismen som ei sekulær rørsle, men det ér ein sterkt nasjonalistisk ideologi. Over tid har grensene mellom sionismen og religiøst grunngjevne ideologiar (som kristensionismen i Noreg) blitt viska ut.

  Fun fact: 80% av alle jødar i verda i dag er Ashkenazi-jødar som stammar frå Aust-europeiske folk som konverterte til jødedommen rundt 1100-talet.

  Venstresida i Noreg var også lenge positive til Israel (medan høgresida var kritiske). Organiseringa av dei israelske, sjølvforsynte Kibuttzane vart sett på som sosialistisk. Kritikken mot Israel breidde om seg på seksti- og syttitalet. Dagbladet hadde ein artikkel på det rundt den siste bursdagsfeiringa til Israel (eg trur det var Lysbakken som lenka til den frå bloggen sin)…

 4. Denne marxisten høres jo ut som en trotskist – alt som er nasjonalt er feil. De fleste trotskister har denne oppfatninga av EU, men resten av standpunktene hører ikke hjemme på venstresia, etter min mening.

  Hvilket parti/avis/bevegelse støtta han seg til?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s