Unge Høyres kunnskapsløshet

_m04soldater0211_jp_631138a

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

Problemet med Unge Høyre er ikke at de vet lite, men de vet så mye som ikke er sant.

For oss i SV og SU er det liten tvil om at det viktigste for Afghanistan blir å jobbe med humanitær hjelp og tilstedeværelse. Krisesituasjonen som er i landet kan ikke løses med våpen. At demokratiet i Afghanistan er bedre nå enn før er intet annet enn gledelig. Men er det i seg selv et argument for å ha militær tilstedeværelse i Afghanistan?

Et moment som jeg så langt ikke har dratt inn i debatten er motivene bak en offensiv krigføring. Men nå gjør jeg altså det. For hvordan fungere kapitalismen, som system? Jo, den skal skape mest mulig profitt. For verden og samfunnet er krig en vanvittig stor utgift. Men for selskaper (også norske) er krig og krigføring en stor inntekt. Norge tjener penger på krig, gjennom våre ammunisjonsselskaper. Amerikanske våpenfabrikker og andre i resten av verden håver inn store summer på at vi kriger i Afghanistan. Krig holder liv i kapitalismen – og det er også Unge Høyres ønske!

Under krigen i Afghanistan har følgende skjedd:

 • Taliban har vokst seg større enn noen gang
 • Opiumsproduksjonen og smuglingen har hatt samme utvikling.

Med Norge i Afghanistan er vokser Taliban og narkotikamisbruken i Europa. Jeg antar dette ikke var krigsherrenes ønsker, men det er det som er realiteten. Dette krever at vi tenker annerledes. At SV tenker annerledes enn flertallet på Stortinget er ingen hemmelighet, men vi har endret oppinioner før. Mens vi har kjempet for full barnehagedekning, høyhastighetstog og Norge ut av Irak har – sakte, men sikkert – de andre partiene blitt enige med oss. Det kan vi sannelig greie nok en gang!

SV gir de norske styrkene i Afghanistan støtte i den jobben de gjør i en umulig situasjon. Men det betyr ikke at de har noe der å gjøre! Ingen internasjonale organisasjoner har noengang definert ISAFs arbeid som humanitært, men at Unge Høyre gjør det vitner om kunnskapsløshet. Til informasjon utføres humanitært arbeid UTEN våpen.

Et sterkere SV i regjering vil kjempe for å trekke norske soldater ut av Afghanistan!

6 kommentarer om “Unge Høyres kunnskapsløshet

 1. Det som er mest interessant med krigen i Afghanistan er at USA i juni 2001, altså 3 måneder før terrorangrepet 11. september som jo ble brukt som argument for nettopp invasjonen av Afghanistan, informerte Pakistan om at de planla en intervensjon i Afghanistan. Før invasjonen tilbød Taliban å utlevere Osama Bin Laden, som for tiden befant seg i Afghanistan, dersom USA kunne bevise at han faktisk stod bak angrepet mot World Trade Center. USA nektet, og invasjonen, som var blitt planlagt i lang tid, kunne begynne.

  Og dobbeltmoralen er jo tilstede når en ser på at USA under krigen mot Sovjetunionen var Talibans største kilde for våpen, ammunisjon, informasjon og økonomisk støtte. Taliban sloss med sovjetiske håndvåpen og kjøretøy, og med amerikanske varmesøkende missiler. USA har derfor spilt ufint på begge sider av banen.

  Men når du påstår at militære styrker ikke bidrar humanitært er det ignorant. Faktum er at Afghanistan er scenen for en krig, og da kan ikke humanitære organisasjoner overta før sikkerhet og politisk stabilitet er etablert.

  Nå som det først er vestlige soldater i Afghanistan burde ikke disse trekkes ut før myndighetene har kontroll. ISAF har en stabiliserende effekt på Afghanistan, og det er vel mer humanitært enn sosialister som dropper tønner med ris og tepper fra fly ned til mennesker som heller hadde sett at det var fred i landet?

 2. Dersom vi har forpurt afganistan, skal vi ikke da ta lærdom av våre feil, og fikse dem før vi takker for oss?

  Dersom vi bare trekker oss ut nå, blir det å først ødelegge, for så å stikke når det er på det verste.

 3. Vi er ikke i Afganistan for å drive humanitært arbeid. Vi er der for å krige og meningen med den krigen er å vinne.

 4. Eirik,

  det systemet du beskriver er ikke kapitalisme, men korporatisme, Mussolinis økonomiske system. Den type krig for profitt du snakker om er umulig i et ekte kapitalistisk system fordi korrupsjon er noe man stort sett bare finner i sosialistiske systemer. Jo mer liberalt lovverket er og jo bedre rettssikkerheten er, jo mindre grunn finnes det til å være korrupt og jo vanskeligere blir det. I korporatisme derimot kan man ofte finne betydelige mengder korrupsjon og kriminalitet.

  SV er pragmatisk tilhenger av korporatisme, selv om Audun Lysbakken har sagt offentlig at SV ønsker at Norge skal bli en demokratisk variant av Nord-Korea.

 5. Taliban har vokst seg større enn noen gang
  Opiumsproduksjonen og smuglingen har hatt samme utvikling.

  Så fint at du dro frem to eksempler som ingen hadde tall på før vi dro inn i landet. Veldig bra Eirik.

  1. Kvinner har nå rettigheter. De kan gå på skole. Trekker vi oss ut nå så kommer syreangrepene mot Afghanistans kvinner til å øke til en sånn grad at til og med dere blir flaue av å ha trukket oss ut.

  2. Det har blitt satt igang en prosess med å rydde oppom all opiumen som blir produsert i landet men for tiden så må våre soldater passe seg for veibomber og partisanere som bruker sivile som skjold.

  3. Ved bruk av våre forpleiningstropper så har flere skoler og sykehus blitt bygget i landet.

  4. Vi er ikke ønsket der av Taliban og derfor trenger vi å bære våpen. Hadde du sendt ned en gruppe ned til Rwanda i 94? Jeg håper ikke det ihvertfall.

  Listen er lang over hva positive effekter vi har hatt i Afghanistan. Når til og med humanitære organisasjoner sier at Norges tilstedeværesle blir sett på som noe positivt så må dere begynne å tenke dere litt om.

  En annen ting Eirik. Det er rett og slett frekt av deg å komme med de uttalesene mot UH. Som det ble sagt tidligere her så er ikke ditt syn på kapitalisme korrekt. Jeg synes du bør lese mer oppom systemet før du sprer løgn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s