Norge vs. Sverige

img650x367

I den faglige kampanjen «Velferdsstaten rives ned» pekes det på forskjeller mellom Norge, som har en rød-grønn regjering, og Sverige, som har en borgerlig. Til høsten er det stortingsvalg, men det er også et regjeringsvalg. Hvilken vei går Norge videre? Her kommer en oppsummering om hva som skjedde med Sverige etter de borgerlige fikk flertallet – til skremsel og advarsel for oss her hjemme!

Sverige har blitt et kaldt land under Fredrik Reinfeldt, og verst rammer dette kvinnene, sier Leif Nordin i fagforbundet Kommunal.

Med sittende norske regjering er statlig eierskap en selvfølge. Der hvor tidligere Stoltenberg I og andre høyrevridde regjeringer solgte staten ut, har denne kjøpt tilbake kontrollen over selskaper som Statoil, Telenor, NSB og flere. Dette fordi det vil komme flertallet til gode med statlig kontroll over slike selskaper. Men den svenske regjeringen har gjort stikk motsatt, og Kommune- og finansmarkadsminister Mads Oddel har allerede solgt ut for 103 mrd. kroner og har mange flere selskaper på sin liste. De samme planene har de norske høyrepartiene.

Regjeringen selger foretak av ideologiske grunner, selv om det skader virksomhetene. De fører mer høyrepolitikk enn det Margaret Thatcher drev på med i Storbrittania, sier Janne Ruden, leder av fagforbundet SEKO.

Flere togstrekninger i Sverige er allerede lagt ut på anbud. Mens vår regjering satser på jernbane og sterk offentlig transport på skinner, som skal skinne, vil de svenske politikerne privatisere over lav sko. Før påsle foreslo regjeringen å åpne for konkurranse om helgeruter fra 1. juli i år. Regjeringen mener det blir bedre med mer konkurranse, og det vil bli enklere og billigere å reise med tog. NSB er et av selskapene som har meldt sin interesse.

Det er ikke marked for dette i Sverige. Vi har heller ikke spor som rekker til å konkurrere. Skal de nye selskapene spare, frykter jeg at de dumper prisene, senker lønningene og gir blaffen i sikkerheten. Dette kan få fatale konsekvenser, sier Susanne Bjørklund, tillitsvalgt i SEKO, og grøsser.

Fredrik_Reinfeldt_45386w

Den borgerlige svenske regjeringen har valgt å kutte skattene med 65 mrd. kr. hvor 70 % av disse skattelettene går til de rikeste. De samme planene har høyresiden her hjemme. Og hvem må tåle disse skattelettene? Jo, oss vanlige folk.

Det går til helvete med Sverige, og det går fort. Vi ser en omfordeling fra de fattige til de rike som en omvendt Robin Hood-politikk, sier Elisabeth Hammarstedt i Kommunal Stockholm.

Kulturen får seg en knekk av regjeringen, og som de så fint skriver det i artikkelen: de «blåser i musikken» (fint illustrert med en tuba). To av punktene jeg vil trekke frem (dere kan jo lese resten selv) men de gjenninførte inngangspenger på statlige museer og avskaffet støtten til prosjektet «En bok för alla» – noe vi nok vil se konsekvensen av en gang i fremtiden.

Mange av våre medlemmer som har stemt borgerlig ved forrige valg angrer seg nå. De trodde det sosiale sikkerhetsnettet og de sosiale ordningene var hogget i stein. Vi er på vei inn i fattig-Sverige, sier Carina Lenngren, hovedstillitsvalgt ved Karolinska Sjukhus i Stockholm, som kutter 900 stillinger i 2009.

Det siste sitatet her er det veldig sentrale her, og jeg vil oppfordre folk til å virkelig, virkelig tenke seg om før de går til stemmeurnene. Mange lar seg lure av flotte valgkampsslagord – men en dag kan man fort angre seg når Jensen & co fjerner rettigheter vi tok for gitt!

6 kommentarer om “Norge vs. Sverige

  1. Publisert av det samme LO som mente at pensjonsreformen var kjempebra og at tjenestedirektivet var «uheldig». Fantastisk.

    I disse dager raseres velferdsstaten uansett om regjeringen er mørkeblå eller «rødgrønn». Den eneste forskjellen er tempoet…

    • Ironisk nok er høyrepartiene langt flinkere til å bevare velferdsstaten, ettersom de introduserer et nødvendig innslag av korporatisme, mens venstresidens løsning inneholder skadelige doser selvmotsigelser, irrasjonalitet, kostbarhet og ineffektivitet. Uansett er ikke velferdsstaten bærekraftig, og den vil uungåelig tilslutt kollapse under sin egen vekt. Forskjellen på høyresiden og venstresiden er hvor raskt dette skal skje.

  2. Velferdsstaten er ikkje berre berekraftig. Den er ein underachievment. We can do better.

    Sosialisme er i bunn og grunn berre ei rørsle bort frå dogmatisk konkurransepolitikk og mot eit betre demokrati der viktige økonomiske (og dermed ofte miljømessige og arbeidslivsrelevante) avgjerder vert teke på grunnlag av folk sine ønsker og behov.

    • Gøy med dogmer, du, men jeg har jo hørt dem før. Hvorfor trengs staten for å ta viktige avgjørelser på vegne av folket? Hvorfor kan ikke folket ta disse avgjørelsene selv? Og hvordan kan et samfunn som tar fra de produktive og gir til de ikke-produktive, som straffer profitt og belønner lediggang, som umyndiggjør og invalidiserer innbyggerne, på noen som helst måte være bærekraftig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s