Bygg boliger – nå!

valg09_su

På nett, hos SmiS

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

Hver høst kommer den tilbakevendene debatten om studentboliger. Når skal dette slutte?

Å bo er en menneskerett og derfor vil SV grunnlovsfeste retten til bolig. FrP vil ha ned prisene på sprit og bensin. SU kjemper for noe annet, noe langt mer viktig; nemlig boligprisene må ned! Dette gir folk flest mer penger, noe man kan bruke på hva man vil!

Denne regjeringen har hatt en historisk satsning på studentboliger, og i år bygges det 1300 studentboliger. Det er det meste noen sinne! Årlig har denne regjeringen bygget mer enn den borgerlige regjeringen klarte i løpet av alle de fire årene de satt med makten. SV vil videre bygge 1000 studentboliger årlig.

Studentsamskipnaden meldte tidligere i år at 800 sto i kø for å få bolig, og at få trolig kom til å finne seg en bolig. Slik ønsker ikke SU og SV at det skal være. Derfor trenger vi en videre historsik satsning på bygging av studentboliger. Så lenge prisnivået er så høyt som det er og tilbudet er så dårlig som det er, kan vi ikke godta forholdene.

Med å bygge flere studentboliger bruker vi markedet mot seg selv. Det vil slikt bli billigere å leie bolig generelt. Slik oppnår vi det målet vi vil: at studenter og ungdom får mer penger – til å bruke på hva de vil. Enten det er sprit, mat, reising, kultur eller annet så får studentene valgfrihet med SVs politikk. Med FrP får man bare billigere sprit…

Studentene må få økt fokus i kommende periode. Da ønsker vi å gjøre livet som student tryggere økonomisk. Billigere kollektiv transport, kulturkort til man er 25, gratis tannhelse til man er 23 – og etter det settes egenandelen til maks på 2500 kroner. Studenter skal ha muligheten til å tjene opp pensjon mens de studerer, og dette vil SV arbeide for i perioden som kommer.

Men det stopper ikke der: Studentenes studiestøtte skal utvides til 2G. Hva betyr det? I dag får studenter ca 87 600 kroner. Dette skal økes! Får SV viljen sin, får studenter 145 760 kroner! Da snakker vi om frihet og selvstendighet.

Så dersom du synes det er viktig at alle har et rimelig og bra sted å bo, billig tannhelse, kultur og reise og mer studiestøtte må du gjøre to ting:

1. Velge vekk alle de borgerlige partiene (det er jo fort gjort).

2. Så må du velge blant de rød-grønne. Ettersom SV er kåret til beste studentparti av NSU bør valget videre være enkelt.

Godt valg!

8 kommentarer om “Bygg boliger – nå!

 1. Du får det til å høres så greit ut, grunnlovsfeste rett til bolig og så ordner alt seg, liksom. Typisk SV å tro at det eneste man trenger å gjøre for å fikse et problem er å utstede en garanti. Boligmarkedet er nettopp det – et marked. Og det må SV forholde seg til. Markeder fungerer best når de får fungere fritt, hold de reguleringskåte fingrene unna.

  Forøvrig fint med bygging av studentboliger. Såvidt jeg vet har alle partier (unntatt Frp) tatt med «minst 1000 nye studentboliger årlig» i sine program, det lover jo godt for prioriteringene i årene fremover! Så da gjelder det å hoste opp noen gode prosjekter i samarbeid stat, kommune og samskipnad.

  At NSU anbefaler SV er ikke så rart iom at NSU er å regne som en underavdeling av SU. Politikk for studenter kan være en av to ting: smart eller sosialistisk. Jeg foretrekker den varianten som ikke er sosialistisk.

 2. Svært mange boliger på utleiemarkede men da må studentene kunne bo noe utenfor senrtum.
  alle kan ikke bo 2 min unna universitet.
  Leieprisen er lavere utenfor sentrum.Kan være
  40% lavere enn på svært sentrale steder.
  Studentene mpå sltte og være så kravstore.
  mange har det mye bedre økonomisk enn
  andre.EKS Minstepensjonister,Uføretrygdete,
  alenemødre.

  JILL

 3. Til Grusof. I Norge i dag er blogmarkedet det markedet som har levd mest fritt av alt. Og dette har fungert jævli dårlig. Ikke bare er det mangel på boliger, men prisene er også alt for høye. I Oslo i dag må de aller fleste ut på det private markedet, og betaler 5000 og oppover rett i lomma på private spekulanter. Boligene er i varierende kvalitet, og spekulantenes ønske om maks profitt kommer langt forann oss som trenger et sted å bo.

  SV vil ha tilbake husbanken. Vi vil bygge flere kommunale boliger, og sette krav på kommunen at den holdes i god stand, slik at vi ikke får samme problemet med de kommunale boligene som på 80-tallet.

  Markedet er urettferdig og det har vist seg i praksis at det ikke funker. Husk at en viktig faktor for at vi fikk finanskrisa var blogmarkedet i USA, og det fri marked. Verden trenger ikke mer fritt marked, det trenger sosialisme og rettferdighet!

 4. JILL, jeg vil gjerne se en billig bolig i Stavanger-området billig. Har lett ganske lenge, og har enda til gode å finne noe, i sentrum og i andre bydeler.

 5. Hvis en fjerner skatten på det å leie så ville det faktisk bli billigere å leie ut, dermed blir det og billigere å leie.

  Endel av de nye leilighetene som blir bygd idag som feks. verven blokkene som jeg nettopp bodde så er det minst 7000 i fellesgjeld. Hvis enn skal leie disse ut så må man ta minst 7000. En student klarer ikke den summen.

  Jeg er enig med deg Eirik at vi trenger flere studentboliger og jeg håper at hvis Madla leiren(KNM Harald Haarfagre) blir lagt ned så kommer du til å kjempe like hardt som meg til å få bygd det om til en studentby. De har alt av det som en stor gruppe studenter kan trenge.

  Så mitt forslag til deg er:
  Ved en evt. nedleggelse av Madla leiren så skal det bli omgjort til en studentby hvor førsteårs studenter kan bli det året.
  En del av «byen» skal på en annen side stilles til disp. for studenter med barn sånn at det blir lettere for de å studere samt ha en trygg plass å bo.

 6. Det er ingen som er uenige i at det er for få studentboliger i stavanger, så å fremstille dette som en sak unik for SV er i beste grad misvisende.

  Det er også slik at mye av årsaken til at ikke mer har blitt gjort på den fronten er begrensninger på markedet og samskipnadene. Det hjelper lite å gi tilskudd til bygging av studentboliger hvis maks byggepris pr boenhet hindrer deg i å faktisk bygge noe…

 7. Mathias:
  Disse «private spekulanter» er ikke samfunnsfiender, de utgjør tilbydersiden i et marked hvor prisene justeres i takt med hva etterspørselssiden er villig til å betale. «Spekulantene» består av privatpersoner som leier ut enkeltboliger eller flere boliger, selskaper av type OBOS som leier ut i stor stil og til en viss grad kommunen. Alle forholder seg til markedet og markedsprisen, det sitter ingen ondskapsfull konspirasjon og trekker i trådene.

  Årsaken til finanskrisen i USA var ikke boligprisene, men boligLÅNENE og hvordan de ble en handelsvare i et finanssystem som ikke har de samme reglene som vi har her i landet.

  Til info: i Norge bruker vi en mye mindre andel av vår inntekt på å bo sammenlignet med andre land, vi har det egentlig ganske fint. Vi er også i en særstilling når det gjelder hvor mange som eier egen bolig, det norske leiemarkedet er ganske begrenset siden så mange har mulighet til å kjøpe eget.

 8. «Med å bygge flere studentboliger bruker vi markedet mot seg selv»

  Definitivt. Ved å reallokere kapital bidrar dere til å øke prisene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s