Dele – ikke stjele!

Teknologioptimisme må ligge til grunn for fremtiden. Slik det er i dag er det 9 av 10 ungdommer som laster ned. Vi kan ikke kriminalisere disse. Kunst og kultur bør vi dele – derfor er SV for fri fildeling!

Vi vil aldri klare å bekjempe fildeling av musikk. Vi må finne modeller som sikrer inntekter til opphavsmenn, og beholder tilgjengeligheten publikum forventer på nettet, kunnskapsminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Det er viktig at vi både sikrer de som lager musikken og oss som vil høre musikk. Det er foreslått flere mulige ordninger som både sikrer skikkelig lønn til opphavsmennene og forbrukerne et bra tilbud. I kommende periode må vi se på hvilken av disse forslagene som er best og lettest å gjennomføre.

SV vil ha med seg kunstere på en bred politisk prosess for å finne ut hvordan man best kan møte problemene med ulovlig fildeling.

SV vil ha en ordning som gir privatpersoner fri bruksrett på lisensierte produkter. Partiet mener at nye digitale medier ”skaper nye muligheter for deling, demokratisering og samarbeid i kulturlivet, men krever samtidig omstilling for å møte utfordringene som ligger i det endeløse potensialet for distribusjon og tilgang.

Partiet tar tydelig avstand fra ulovlig fildeling, ”fordi det undergraver kunstnernes rettigheter til eget åndsverk.” ”SV mener det er på tide å diskutere hvordan vi kan bruke en demokratisk og fremtidsrettet teknologi på en måte som samtidig sikrer kunstnernes rettigheter og inntektsgrunnlag. Vi vil finne fram til varige økonomiske kompensasjonsordninger”, heter det i uttalelsen fra landsmøtet.

SV inviterer derfor til brede drøftinger om kultur og digitale medier. ”Kunstner- og kulturorganisasjonene må være tungt representert. En slik drøfting bør munne ut i et kraftfullt politisk initiativ som utnytter mulighetene i en digital tid”, fastslår landsmøtet.

En kommentar om “Dele – ikke stjele!

  1. Leste her om dagen at 8 av 10 kjører for fort. SV vil vel ikke kriminalisere disse heller?

    Hva er det med dagens ordning som ikke sikrer oss som vil høre på musikk et bra tilbud? Er det ikke bare å stikke ned på sjappa å kjøpe det vi har lyst på, eller er det innført noen nye forbud som jeg ikke har fått med meg? Senest i forrige uke gikk jeg uhindret inn på en butikk og fikk kjøpt noen cd’er som jeg hadde tenkt på uten at det ble stilt spørsmål i kassa ved mitt valg av cd’er. Gikk ganske så bra synes jeg.

    Fri bruksrett på lisensierte produkter? Hva skal man med lisens dersom det er fritt? Flott at SV poengterer at dere tar avstand fra ulovlig fildeling. Er det noen ulovligheter dere ikke tar avstand fra?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s