Historisk valgseier

7917_1214383515356_1101851862_30691755_818906_n

Hei alle sammen!

Jeg skal bare kommentere valget kort, fordi jeg må lese til en prøve. Men jeg er fornøyd, det er rød-grønt flertall og Hallgeir Langeland sitter på Stortinget. De to tingene var veldig viktig for meg. SV er mindre, men jeg skal kommentere det i morgen.

For øvrig havnet jeg i alle landets aviser i dag pga. at jeg skrev:

«Pga. fare for overfylte stemmelokaler oppfordrer vi alle FrP-velgere til å stemme via SMS. Send “FrP” til 2009.»

Dette ble generalsekretær i FrP, Geir Mo, rasende over! Hvis du søker på Google på «Eirik Sakariassen FrP SMS» blir det veldig mange treff. Jeg syns dette er vittig :)

For første gang på 40 år har en sittende flertallsregjering blitt gjenvalgt. Dette er en historisk valgseier!

Takk for at DU var med å sikre rød-grønt flertall!

5 kommentarer om “Historisk valgseier

 1. Hei Eirik! Gralla med seier og alt det der. Leste akkurat på VG

  (http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2009/artikkel.php?artid=594733)

  at de borgerlige fekk 49000 stemmer mer enn de rødgrønne. Nå e ikkje meiningen å ver bitter, sure eller någe sånt, men syns bare det e litt løye siden du kalle det «historisk valgseier» og seie den sittende flertallregjeringen blei gjenvalgt for 4 nye år når den egentlig ikkje fekk et flertall av stemmene – hverken i år eller for 4 år siden :) (står og i den artikkelen)

  uansett: kos deg med prøvelesing og nok ein gang gratulere med seier!

  • Hei Øyvind!

   Ja, det stemmer. Men den valgordningen Norge har belønner det største partiet (Ap). Men det er historisk, fordi regjeringen har flertall i stortinget.

   Dette er innviklet, men håper det var forståelig.

   Eirik

 2. Ingen valsystem er perfekte, og det inkluderer valsystem der mandat hadde blitt vald inn basert kun på totalt stemmeantall nasjonalt. 1/4 av den norske befolkninga bur i Oslo, Bergen eller Trondheim, og 1 av 3 bur i byar på over 40,000 innbyggarar. Det hadde vore katastrofe for landsbygda og småbyane i Noreg (for ikkje å snakka om Nord-Noreg som region) viss byane fekk dominera tilsvarande ved valet. Det er ein grunn til at SP berre fekk 1% i Oslo: «Storbyfolk» er korkje særleg opptekne av, eller har særleg mykje kunnskap om, primærnæringane, sjølv om dei er viktige for Noreg.

  Det er spesielt typisk av Unge Høgre å flisespikka på valsystemet, og å kalla dette «udemokratisk.» Men med alt dette sagt, tyder ikkje dette at det hadde blitt borgarleg regjering med jamn utteljing for stemmene. Venstre sine over 3% dekkar godt over dei opptil 50.000 stemmene det er snakk om, og dei gav jo garanti mot samarbeid med FrP!

  Prosentvis (viss mandata vart fordelt nøyaktig på stemmetal på landsbasis) kan ein seie at valet låg an til å gi AP ei mindretalsregjering åleine, men plattformen for valet var Raudgrønt fleirtal. Det er det velgarane har stemt på, og det er det dei har fått!

  Gratulerer alle saman! :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s