Lyntoget kommer!

De neste to åra skal det brukes 50 millioner kroner til et eget prosjekt som skal utrede høyhastighetsbaner med sikte på bygging. Utredningene skal bli ferdig i god tid før neste behandling av neste Nasjonal transportplan i 2013

– SV har som mål å sette i gang byggingen av den første linja i 2014 slik at vi kan åpne den første strekningen innen 2020.

Høyhastighetsprosjektet skal knytte til seg ledende kompetanse på området og skal benytte kunnskap fra stadig suksesshistorier fra utlandet og tilpasse de internasjonale erfaringene til norske forhold.

– Vi skal følge etter de mange land i Europa som satser på lyntog. Dette gjelder også mindre land som Portugal, Sveits og Sverige som prioriterer utbygging av raske togforbindelser i 300 km/timen.

Satsing på raske togforbindelser vil skape et fantastisk tilbud for folk og næringsliv og samtidig bidra til å løse alvorlige miljøproblemer. Vi kan både kutte klimautslipp fra biler, vogntog og fly, gjøre lufta i storbyene mindre helsefarlig og redusere trafikkulykkene på våre veier.

– Høyhastighetstog er nasjonsbygging. Det handler om å binde våre landsdeler og regioner sammen med raske togforbindelser i klimatrusselens tid.

– Det er ingen konflikt mellom å satse på lokaltog og lyntog. Tvert om skal byggingen av nye linjer rundt de største byene, for eks. nytt dobbelspor mellom Oslo og Ski inngå i framtidige høyhastighetslinjer mellom våre største byer, sier Hallgeir H. Langeland.

Følgende muligheter skal utredes:

• Oslo-Bergen
• Oslo-Kristiansand-Stavanger
• Oslo-Trondheim
• Oslo-Gøteborg
• Oslo- Stockholm
• I tillegg skal Bergen – Haugesund/Stavanger utgreiast i kombinasjon med
Oslo –Bergen og Oslo – Kristansand – Stavanger.

Så får vi håpe på at utredningen viser det samme som utredningen til Deutsche Bahn viste: At Haukeli-banen er mest lønnsom!

En kommentar om “Lyntoget kommer!

  1. Til info finnes ikke lyntog. Det heter høyhastighetstog. Lyntog er bare noe politikere har lagd uten rot i jernbanesammenheng.

    Hilsen lokfører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s