Om KrFU, hårsårhet og ytringsfrihet

I dagens utgave av Rogalands avis brettes det ut over to hel-sider at jeg får «Facebook-pes» fra Kristelig Folkepartis Ungdom i Rogaland.

Mens jeg spiste middag i går ringte en journalist fra Rogalands avis, og stilte meg spørsmål. Jeg har sjelden noe å skjule, så jeg svarte ærlig og forsvarte mitt syn på saken. Jeg visste ikke at det skulle bli en svært sak, men det kan jo hende at det er lite å skrive om for tiden.

Bakgrunnen er at jeg skrev følgende på Facebook:

Ber til høyere makter om at KrF havner under sperregrensa, og denne linken.

Dette syns KrFU var så drøyt at de løp til media med det. At jeg bruker både Facebook og Twitter som politiske kanaler er ingen hemmelighet. Jeg vil gi alle muligheter til å komme med innspill, og at jeg som SVer har så lav terskel for at folk skal ta kontakt med sine ideer og spørsmål syns jeg er en fin demokratisk ting. Men min Facebook-profil er en privat sone, i utgangspunktet. Ettersom jeg er svært politisk av meg vil det naturlig nok komme politiske kommentarer og lenker til avisartikler.

KrFUs Ruben Skålevik ber meg bruke bønnene mine på andre saker. Men da kan vel jeg, strengt tatt, be KrFU bruke mediaoppslagene sine på annet enn min Facebook-profil?

Det som gjør meg mest provosert ved hele oppslaget er en uttalelse fra Skålevik:

I en skoledebatt kunne jeg godt sagt noe som at «SVs miljøpolitikk går rett til helvete». Men jeg reagerer på at han gjør dette når han er i den posisjonen han er i. Når man er med i moderparti må du være obs på hva du legger ut. Han er faktisk nestleder i Stavanger SV, sier Skålevik.

Når ble det slik at jeg mistet ytringsfriheten bare fordi jeg er nestleder i Stavanger SV? Det er makeløst frekt av KrFU å komme med slike uttalelser. Reaksjonene internt i SV er at folk har ledd av KrFUs lavmål – for i motsetning til KrF og dets ungdomsparti så er SV et parti med takhøyde. Det er lov å være spissformulert, og særlig på uformelle arenaer som Facebook. Ja, jeg blir forbudet med at jeg er SVer. Men jeg mener jo fullt å helt at KrF burde være under sperregrensa. Et parti som er mot homofili, som fordømmer abort og som støtter Israel i omtrent ett og alt hører ikke, etter min mening hjemme i debatten i Norge i 2010.

All den tid jeg har kjent Ruben Skålevik, fylkesleder i Rogaland KrFU, har jeg aldri fått med meg ham som en hårsår type, men tvert i mot en humoristisk og selvironiserende politiker med et stort hjerte for barn, psykiatri og bistand. Men han er altså mer hårsår enn jeg trodde!

Leve ytringsfriheten!

9 kommentarer om “Om KrFU, hårsårhet og ytringsfrihet

 1. Et parti på SVs størrelse bør vel egentlig være forsiktige med å le av andre partiers lave oppslutning?

  Og det at et parti ikke deler dine meninger er ikke noen god grunn til å mene at de ikke skal ha lov til å ha sine meninger.

   • «Et parti som er mot homofili, som fordømmer abort og som støtter Israel i omtrent ett og alt hører ikke, etter min mening hjemme i debatten i Norge i 2010.»

    Betyr det at de kan få mene hva de vil så lenge de ikke deler meningene med noen?

 2. Jeg er helt enig i at Rogaland KrFU virker litt hårsåre over uttalelsen din.

  Men over til noe annet du sneier forbi: Det å mene at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, ikke minst fordi det handler om å få felles biologiske barn og gi en trygg ramme, er på ingen måte det samme som å være «mot homofili». Det handler om hvordan man definerer ekteskapet, som er noe annet enn hva slags syn man har på det å forelske seg i en av samme kjønn.

  Og syns du virkelig det er så enkelt og uproblematisk å være for selvbestemt abort? Har du sett på bilder av fostre som er rundt ca. 12 uker? Fortjener ikke KrF litt cred for at vi det minste holder liv i problemstillingen?

  Når det gjelder Israel, så har jeg lite peiling, og er åpen for innspill fra alle partier. Men jeg ble litt sjokkert når jeg fant ut at SVs årsmøte inviterte terrororganisasjonen Hamas og applauderte dem når de entret scenen. Er det rasjonelt og humanistisk å holde på slik?

  Vennlig hilsen Ståle, KrF-medlem

  • Hei Ståle!

   Jeg er ikke enig i det første du sier, men kan du gi meg en link til hvilket SV-lag som inviterte Hamas til sitt årsmøte? For det har jeg nemlig aldri i mitt liv hørt om.

   SV støtter ikke bevegelsen Hamas, men vi forsvarer det palestinske folks rett til å velge hvem de selv vil.

   • Jeg har misforstått, det dreier seg ut fra det jeg kan se om Rødts (nasjonale) årsmøte. Men jeg kan ikke si det sikkert, har ikke funnet noe årstall.

 3. Klarer ikke å svare på innlegget over, av en eller annen grunn, men du har en ikke lite arrogant holdning til KrF. (et parti jeg ikke er medlem av, og ikke kommer til å stemme på noen gang – jeg er ateist)

  Det er ikke opp til deg, eller ditt parti, å bestemme hvor debatten om homofili, abort, Israel eller noe annet skal stå. Du kan ha dine meninger, du kan være uenig i andre sine meninger, og du kan si du er det.

  Det du holder på med i denne bloggen er arrogant, forsøk hersketeknikker og du trekker den politiske debatten ned, istedet for å forsøke å løfte den opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s