Fjoråret var et år i krisenes tegn. Markedsøkonomien spilte falitt, men allikevel uteble systemkritikken fra venstresiden. Hvor gikk det galt?
Markedskapitalismen har gitt oss velstand, den skal ha det at den er veldig effektiv. I tillegg er den veldig udemokratisk og lite bærekraftig, som den nå har vist seg å være. Finanskrise, klimakrise og matkrise er noen av krisene vi har opplevd de siste årene, og helt sikkert kommer til å merke ringvirkninigene av i de kommende årene.
Norge kom seg ganske bra gjennom finanskrisa, men nå vil finansminister Sigbjørn Johnsen komme med sparetiltakene. En rød-grønn regjering kan ikke være bekjent av å kutte i offentlig sektor. Et mer rettferdig skattesystem bør prioriteres, hvor de som har mest fra før får høyere skatt, men oss vanlige folk får lavere skatt.
Men ellers i Europa merker de finanskrisa på kroppen. Mange står uten jobb, og vi skal ikke se lenger enn over grensa til Söta bror, Sverige, som har en arbeidsledighet på 9,4 % og en ungdomsledighet på 29 %!
Det finanskrisa var et tydelig tegn på er at markedskapitalismen ikke er bærekraftig. Nye kriser vil komme, når de største ringvirkningene av den vi er inne i nå er over. Men hvor er venstresida? Hvor er systemkritikken?
I Norge var det venstresida, og Kristin Halvorsen, som fikset opp i finanskrisa. Men venstresiden har feilet i å skape en større systemkritikk og skape en bevissthet rundt ideologiske forskjeller. Her har vi alle et ansvar. Vi grep ikke sjansen når vi hadde den – så hva gjør vi nå?
Vi kan ikke la det komme en ny høyrebølge over landet som følge av at vi glemte ut en av våre viktigste oppgaver: Å holde makthaverne i ørene og fortelle folk om hvorfor vi er antikapitalister!
Vi på venstresida har et ansvar for fremtida. Det er uansvarlig å ikke advare mot markedskapitalismen og dens mangler og svakheter. For hvis ikke vi sier det, hvem gjør det da?
Finanskrisen var ikke en markedsskapt krise, den var skapt av den amerikanske staten, når de halvstatlige bankene Fanne Mae og Freddie Mac fikk ordre av Clinton å gi lån til folk som egentlig ikke hadde råd til å betale, for å gi flere en del av den amerikanske drømmen.
Jeg har oppsummert det enkelt for både deg og Kristin Halvorsen her:
http://viewpointofview.wordpress.com/2010/03/01/finanskrisen/
Det er bemerkelsesverdig at SVs leder økte aksjeandelen av oljefondet fra 40 til 60% er det ikke ?
Jeg mener – denne falitte kapitalismen er jo noe hun søkte mot og ikke fra, ikke sant ?
Og – ikke bare det, men denne falitte politikken har dratt oljefondet opp igjen til det nivået det er i dag.
Ergo : Å satse på markedet har vært en dundrende suksess, med SV på laget til og med.
Du konkluderer med at dette er uansvarlig.
Kan du forklare litt ?