1. mai-tale – Folkets hus

Eirik Faret Sakariassen, politisk nestleder Stavanger SV

Gode kamerater!

Gratulerer med dagen!

Fjoråret var et år i krisenes tegn. Markedsøkonomien spilte falitt, men allikevel uteble systemkritikken fra venstresiden. Hvor gikk det galt?

Markedskapitalismen har gitt oss velstand, den skal ha det at den er veldig effektiv. I tillegg er den veldig udemokratisk og lite bærekraftig, som den nå har vist seg å være. Finanskrise, klimakrise og matkrise er noen av krisene vi har opplevd de siste årene, og helt sikkert kommer til å merke ringvirkninigene av i de kommende årene.

Norge kom seg ganske bra gjennom finanskrisa, men nå vil finansminister Sigbjørn Johnsen komme med sparetiltakene. En rød-grønn regjering kan ikke være bekjent av å kutte i offentlig sektor. Et mer rettferdig skattesystem bør prioriteres, hvor de som har mest fra før får høyere skatt, men oss vanlige folk får lavere skatt.

Ellers i Europa merker de finanskrisa på kroppen. Mange står uten jobb, og vi skal ikke se lenger enn over grensa til Söta bror, Sverige, som har en arbeidsledighet på 9,4 % og en ungdomsledighet på 29 %!

Kamerater, det finanskrisa var et tydelig tegn på er at markedskapitalismen ikke er bærekraftig. Nye kriser vil komme, når de største ringvirkningene av den vi er inne i nå er over. Men hvor er venstresida? Hvor er systemkritikken?

I Norge var det venstresida, og Kristin Halvorsen, som fikset opp i finanskrisa. Men venstresiden har feilet i å skape en større systemkritikk og skape en bevissthet rundt ideologiske forskjeller. Her har vi alle et ansvar. Vi grep ikke sjansen da vi hadde den – så hva gjør vi nå?

Vi kan ikke la det komme en ny høyrebølge over landet som følge av at vi glemte ut en av våre viktigste oppgaver: Å holde makthaverne i ørene og fortelle folk om hvorfor vi er antikapitalister!

Vi på venstresida har et ansvar for fremtida. Det er uansvarlig å ikke advare mot markedskapitalismen og dens mangler og svakheter. For hvis ikke vi sier det, hvem gjør det da?

Vi lever i en av Norges blåeste byer. Om litt over ett år er det nok en gang kommune- og fylkestingsvalg. I verste fall får Høyre & co. flertall både i Rogaland og i Stavanger. Det er vår oppgave å forhindre dette!

En reell endring i politikken som føres i Stavanger kommune tror jeg lar vente på seg. Minst til kommunevalget i 2015. Frem til da er det viktig at Stavanger Arbeiderparti tar et skritt til venstre, og bort fra Høyre. Det er sikkert behagelig å sitte rundt Leif Johan Sevlands bord. Men nå er tiden kommet for å samle venstresiden – med god støtte fra fagbevegelsen!

I dag farger vi Stavanger rødt. Dette er en fin dag, hvor vi møter andre meningsfeller. Jeg tror ikke jeg er alene om å tro at byen vi alle er så glad i, Siddis-hovedstaden, er bedre tjent med en rød-grønn politikk. Om vi nå begynner prosessen, med å samle oss om noen punkter vi kan enes om, kan vi klare å vippe det blå flertallet i 2015. Yes, we can!

Nasjonalt er det viktig å gi flere en yrkesverdighet. Det er viktig at samfunnets verdier gjenspeiler seg i lønningsposen. Jeg jobber selv som ufaglært på et sykehjem. Dette har lært meg flere ting: at det er et fysisk slitsomt yrke – men og at helse og omsorg er en av de viktigste oppgavene som må utføres. Derfor er det viktig at kampen for likelønn holder frem!

Helt til slutt, kamerater, vil jeg invitere dere alle på fest. For Stavanger SV har arbeiderfest på SV-huset, like ved Nytorget. I kveld kl.19.00. Alle er velkomne, sympatisører, fagforeningsfolk og alle på venstresiden. Håper jeg ser mange av dere også i kveld!

Ha en fortsatt super 1. mai-feiring og tusen, tusen takk for oppmerksomheten!

En kommentar om “1. mai-tale – Folkets hus

  1. Du burde lese talen til Jagland, APs 56. Landsmøte i -96. Like mye rød prat om markedsøkonomien, krisene og andres mangel på system.
    Føler du deg beæret over å gå i Jagland spor over 90-tallets dårligste taler?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s