Avskaff monarkiet!

SV har (nok en gang) fremmet forslag om å avskaffe monarkiet.

Dette er en viktig prinsippiell kjepphest for SV, fordi vi mener at man skal velges til posisjoner og at makt ikke skal gå i arv. Ideen er at avskaffelsen av monarkiet, og overgangen til republikk, skal skje gjennom en folkeavstemning. I sin tid innførte Norge monarki gjennom folkeavstemning, så da er det demokratisk riktig å avskaffe det gjennom samme kanal.

Ideen er at vi skal bli en republikk hvor vi velger en president som øverste leder for staten Norge. Etter hvert bør også debatten om hvilken funksjon presidenten skal ha; ønsker vi oss en president som i USA, Russland, Island eller kanskje fra en annen modell?

Selv tror jeg vi bør tilnærme oss at presidenten er som statsministeren er i dag. Regjeringens leder men også vårt offisielle ansikt utad.

Hva mener du?

11 kommentarer om “Avskaff monarkiet!

 1. Selv er jeg litt i tvil om jeg er for å beholde kongehuset. Grunnen til at jeg er i tvil er at det er triverlig med kongehus, men koster penger som kunne blitt brukt på så mye bedre ting. Tror jeg heller mot å være for, men dette er ingen sterk mening eller noe jeg er sikker på.

  I og med at kongehuset ikke har reell politisk makt, og at det dermed kun blir en «prinsippsak», synes jeg ikke det med arv er så nøye. I forhold til å representere Norge vet jeg ikke hva som er best.

  Men det jeg lurer litt på er om man må ha president eller konge. Spørsmålet kan være «kongehus eller ikke», snarere enn «kongehus eller president». Jeg mener, kongehuset gjør jo nesten ingenting, så hvorfor erstatte dem med president. Som du sier; regjeringens leder men også vårt offisielle ansikt utad (det er han jo allerede, det blir jo mer et spørsmål om i hvor stor grad, så ingen offisielle forandringer er nødvendige).

  Nåja ;)

 2. Tilbaketråkk: Tweets that mention Avskaff monarkiet! « Frem kamerater! -- Topsy.com

 3. Eg er einig i at vi bør avskaffe monarkiet, men eg meiner at vi bør gå for ein tyskliknande modell og halde på den parlamentarisk valde regjeringa. Presidenten får såleis ei meir representativ rolle.

  Ei moglegheit er til dømes å utvide mandatet til Stortingspresidenten, og døype om rolla til president. Eller ein kan gjere som i Tyskland og ha ein president og ein stortingspreident (Budestagspresident i Tyskland). Spørsmålet er då om denne presidenten skal vere direkte vald, eller som ho skal velgast av Stortinget.

 4. Kongehuset har sin sjarm, og i realiteten så godt som ingen makt. Dette er i alle fall mitt inntrykk. Derfor ser jeg ingen grunn til å avskaffe det, selv om jeg ser ditt poeng i at makten skal være folkevalgt. Noe det i og for seg er, med tanke på at monarkiet ble innført ved folkeavstemning.

 5. Kongen er en tradisjon som strekker seg mer enn 1000 år tilbake, og er en av de virkelige grunnsteinene i det som gjør Norge norsk.

  Dessuten er det en stor fordel for norsk næringsliv å ha en garantert døråpner internasjonalt. Denne jobben vil aldri kunne erstattes av en president.

  Hvilket som helst land kan ha president, vi er en liten gruppe land som har denne flotte tradisjonen.

 6. Jeg er prinsipiellt motstander av å ha en enkeltperson som «øverste leder» i et landet vårt. Hvorfor skal vi automatisk ha en president hvis vi blir en republikk?

  • Vi menneseker har en tendens med å ende opp med en øverste leder, enten han har tittel president, statsminister, pave, doge, fyrste, keiser, konge eller generalsekretær. Vi er alle like, selv om noen av oss er likere enn enn andre.

   Det er greit å ha noen å skylde på når bæsjen interfacer med viften.

 7. Monarkiet bør åpenbart avskaffes, men det er ikke sikkert vi trenger en president slik som f.eks. Frankrike, USA etc. Vi kan fint klare oss med stortingspresidenten med en utvidet sermoniell rolle osv og så kan regjeringen med statsministeren fortsatt kjøre skuta

 8. Ka i H i K i F for S innst i B reis til S Våkne ..monarki hører middelalderen til ,noen som har fått med seg at vi er i 2010 ?
  overformynderi frihetsberøvelse og fengsel som også er middelaldrisk…vel feige nordmenn ,,uten revoulosjon i historien.
  skal vi beholde monarkie så kan vel vi like gjerne innføre keiser,baron eller bøddel in hver enkel komune…obs glemte …bøddel har vi jo..

 9. Det er å kaste penger ut av vinduet å beholde de «kongelige». For de er da sannelig ikke helt kongelig lenger, blodet deres er vel mere lilla enn blått nå. Hvem som helst kan jo bli kongelig nå til dags. Bare se på vår alles kjære Mette-Marit.
  Monarkiet var noe som funket bra før i tiden. Da var kongen den øverste leder i landet, og utøvde de oppgaver statsministeren i stor grad gjør nå. Kongen er kun et symbol og er overflødig i dagens samfunn. Det blir feil at ett utvalg personer skal leve ett liv i luksus på skattebetalernes bekostning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s