Bokanmeldelse #5: Deltakerne

SV-nestleder og statsråd Audun Lysbakken har gått sammen med Ingvar Skjerve i å skrive en bok om demokrati. Undertittelen på boka er «En reise i demokratiets framtid». Her er min vurdering av boka.

Er det i et utvidet demokrati vi finner løsningen på dagens økonomiske verdenskrise? Kan vi klare oss uten kapitalister?

Dette er to av spørsmålene Audun Lysbakken og partifelle Ingvar Skjerve reiser i boka Deltakerne. En reise i demokratiets framtid.

At vi går til valgurnene hvert fjerde år, er ikke demokratisk nok, mener forfatterne. Derfor reiser de ut på jakt etter alternativer – og finner en verden der arbeidere velger sin egen sjef, velgere lager politiske programmer og folk deltar direkte når kommunen bestemmer budsjett.

Boka er full av eksempel på måter å utvide vårt demokrati på, analyse av hvordan demokratiet er vokst frem og visjoner om hvordan vi kan forbedre (lokal)demokratiet. Det er enklest å la folk få mer å si i sitt eget nærmiljø (kommune, bydel, by) fremfor å gjøre det på nasjonalt plan. Men det er ikke umulig!

Dette er det Lysbakken og Skjerve får frem gjennom mange konkrete eksempler, både fra innland og utland, som gir grunnlag for refleksjon og tenkning for hvordan dette ville fungert nettopp der du bor.

Når du har lagt boken fra deg er du klar for å gå ut for å demokratisere din egen by. Det vil i alle fall jeg prøve!

Her kan du kjøpe boka!

4 kommentarer om “Bokanmeldelse #5: Deltakerne

  1. Det var en enkel og konkret bokanmeldelse! Jeg tror jeg må kaste meg over den boka etterhvert, ihvertfall hvis den også er så konkret! ;)

  2. Tilbaketråkk: Inspirerende bog: Demokrati andet end et kryds | Svensson

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s