Den siste olje

Det finnes en vrangforestilling i dagens samfunn. At oljen har skapt all vår velstand. Men er dette egentlig sant?

La oss først definere velstand. Vår velferdsstat representerer velstand, fordi i prinsippet har alle like rettigheter. Alle har rett til skolegang, enten man er fattig eller rik. Den velstandsøkningen vi har sett kan adresseres til at vi fant oljen. Men vi kan ikke glemme at fagbevegelsen sto i bresjen for de store velferdsløftene og før vi fant oljen – og det er fagbevegelsen vi har å takke for dagens velferdsstat!

Realiteten er at vi ikke alltid kan belage oss på å leve av oljen. Vi kan heller ikke leve av luft og kjærlighet, men vi kan ikke leve uten det heller. Det er viktig at vi er framsynte og tenker på hva vi skal leve av i fremtiden. Jeg overraskes stadig over Høyre og FrPs skjødesløse kortiktige tenkning når det kommer til energi. Det er ingen hemmelighet at begge partiene er oljekåte, men de må også tenke på fremtiden!

Det gjør SV! Og det har vi gjort lenge. Det er viktig å allerede nå begynne omstillingen til tiden etter den siste olje. Hva skal vi da leve av? SV vil at Stavanger skal beholde sin status som energihovedstad. Om vi skal sikre mange arbeidsplasser i Rogaland i årene som kommer er det viktig å la den kompetansen vi har i dag overføres til miljøvennlig industri. Hvis ikke vil vi en dag ha en situasjon hvor mange i vår region plutselig står uten jobb. Slik fungerer markedet – da må vi være klare før det skjer!

Den siste olje kan nærme seg fortere enn vi vet. Vi har ikke råd til å være godtroende, blinde og naive optimister, det kan koste oss dyrt. Det er viktig at vi nå begynner omstillingsprosessen fra oljeindustri til fornybar energi!

5 kommentarer om “Den siste olje

 1. Den som har fulgt med noen år vet at det er Høyre som hele tiden har kjempet for næringsvirksomhetens lønnsomhet.
  De forsvarte «de griske rederne» som venstresiden jagde ut av landet. Høyre advarte mot dette, men AP trengte ikke denslags.

  For å tilfredsstille LO har AP innført goder som gjør oss enda mindre konkurransedyktige. Smelteverk og aleminiumsindustri er borte. Møbelprodusenter er det få igjen av. Bildeler er det lite igjen av. Skipsverft er borte. Det er tre ting vi tjener på : Olje og oljeindustri, fisk og våpen. Slik er det.

  Miljøvernerne på venstresiden vil redusere fiskeoppdrett. De vil kutte ut olje. Og våpen er jo selvfølgelig fy fy.

  Da kommer vindmøller og miljøenergi inn. Med rammevilkår som er så gode at forskningen på dette tok sin hatt å reiste til Skotland skal SV bygge dette i Norge. Forstå det den som kan.

  Ingen er mot miljøvennlig energi. Men, det må legges til rette for det.
  Skal man forske frem biodiesel laget på trær kan man ikke avgiftsbelegge det! Da forsvinner det! Likevel går SV inn for denne skatten.

  Dere må begynne å tenke at om en bedrift skal lykkes så må den kunne tjene penger! Det er så enkelt. Ingen bedrifter overlever ved å tape penger!

  Derfor : Ideen din er god, men partiet ditt jobber i praksis i stikk motsatt retning.

 2. SV har jo vist seg som anti-Rogaland i regjering. De viktigste terrormålene i Norge styres fra Rogaland, men forsvaret forsvinner herfra. Den spygrønne regjeringen har ansvaret for at både Madlaleieren og Fellesoperativt hovedkvarter stenges her.

 3. «Den velstandsøkningen vi har sett kan adresseres til at vi fant oljen. Men vi kan ikke glemme at fagbevegelsen sto i bresjen for de store velferdsløftene og før vi fant oljen – og det er fagbevegelsen vi har å takke for dagens velferdsstat!»

  Ja, fagbevegelsen stilte krav, noe som bidro til utviklingen av velferdssamfunnet. Men å si at fagbevegelsen skal takkes for dagens velferdsstad – som utelukkende er finansiert av alt det venstresiden hater (pengesterke skatteytere, samt oljevirksomhet) – er jo, som du sikkert skjønner, helt på jordet. Penger er ikke en slags uendelig entitet, som sosialister generelt har en tendens til å insinuere; de kommer faktisk fra et eller annet sted. Verdiskapningen Norge har opplevd de siste 40 år hadde ikke vært mulig på SVs premisser, og den eneste grunnen til at dagens samfunn har blitt realitet, er faktisk oljen. Velferdssystemet har jo også hatt den uheldige bieffekten at den har ødelagt omtrent all arbeidskraft til de klassiske «arbeider»-yrkene pga. høye lønninger og latterlige arbeidsmiljølover. For min del kunne oljen gjerne ha ligget på dypet i Nordsjøen. Landet hadde klart seg bedre uten, både politisk (virkelighetsfjerne venstreintelektuelle hadde antageligvis fått mindre gehør, selv om det motsatte har materialisert seg i Sverige), etnisk, og kulturellt. Jaja, dette ble langt. Poenget mitt er at du ikke kan sette arbeiderbevegelsen (og alle de som kjempet for velferdsstaten) forann oljevirksomheten i akkurat dette spørsmålet, for selv om raddisene kanskje var pådriverne, så hadde dagens monstrum aldri vært en realitet uten verdiskapningen som et resultat av oljen.

  Jeg er forresten gølvlegger/»polakk» av yrke, altså en ekte proletar. Og til tross for dette så hater jeg ideologien du og leftievennene dine forfekter. Merkelig ikkesant?

  Lars

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s