Klarer du det i år, Leif Johan?


Eirik Faret Sakariassen, nestleder Stavanger SV

I dag er Bilfri dag! Lar du Mercedesen stå i garasjen i år, ordfører Sevland?

I fjor ble Bilfri dag markert uten at noen merket særlig til det. Og hvorfor skal folk engasjere seg i slike symbolske markeringer, om ikke en gang politikerne våre gidder å bry seg?

Vi står overfor en global klimakrise. De rikeste landene slipper ut mye, og har muligheten til å redusere  klimagassutslippene. Det som mangler er viljen. Det er mye som må til for at vi skal greie å bremse ned denne uheldige utviklingen. Faktisk så må vi redusere de globale utslippene med 50-85 prosent innen 2050. Og dette kan jo ikke gå hånd i hånd med en økonomisk utvikling.

Lokalt har vi store utfordringer knyttet til utslipp og transport. Veitrafikken står for 65 % av klimagassutslippene i Stavanger og 53 % av utslippene i Sandnes. Det er et faktum at vi i Stavanger-regionen vil oppleve en sterk befolkningsvekst, og det vil automatisk medføre et økt behov for transport. Frem mot 2040 vil transportbehovet øke med 45-50 % anslås det i tall fra SSB. Om vi skal imøtekomme dette behovet på en fornuftig måte er det nødvendig at vi tar grep og gjør investeringer for fremtiden. Bybane vil være en slik investering.

For at vi skal kunne nå disse målene så må vi redusere forbruk og transportbruken. Flere ting må over på tog og bane, vi må satse på kollektive løsninger. Det må forskes på og brukes mer tid på å finne gode alternativer til olje og gass. Som jeg har sagt mange ganger tidligere så er det de rike landene som må ta ansvar for å ta de aller største kuttene. Fattige land har ikke råd til å kutte.

I år ligger Stavanger kommune an til å slippe ut 300 000 tonn CO2. Vi har helt klart en utfordring. Men bryr ordføreren og Høyre seg? På den bilfrie dagen i fjor kjørte ordfører Leif Johan Sevland sin Mercedes til Rådhuset. Han sa han støttet den bilfrie dagen, men allikevel kjørte han på jobb. Det er å tale med to tunger, og det er hyklersk!

I fjor sa Sevland følgende: “I dag er nesten alle møtene mine lagt til kontoret. Det er mitt bidrag til Bilfri dag,” sier Leif Johan Sevland. Ikke nok med at han egentlig ikke bryr seg nevneverdig om den bilfrie dagen, han trengte egentlig ikke bilen fordi han hadde lagt møtene sine til Rådhuset. Jeg synes det er skuffende å se at ikke en gang toppolitikere føler et ansvar for klimaproblemene.

Vi i SV støtter den Bilfrie dagen. Nå er hver dag en bilfri dag for vår del, men i motsetning til Sevland (som sikkert ikke har busskort engang) tar vi bussen i dag – som alle andre dager!

2 kommentarer om “Klarer du det i år, Leif Johan?

  1. Gjerne han la alle møtene til kontoret sitt ifjor slik at han faktisk kunne la bilen stå på bilfri dag? Jeg ser ikke helt problemet. Det heter «bilfri dag», ikke «ta bussen-dag».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s