Afghanistan-appell

Gode kamerater!

Først vil jeg takke Rød Ungdom for invitasjonen! Dette er en sak hvor SV er enig med dere, og det er viktig at vi kjemper sammen for å vinne gjennom!

Dette er ikke første gangen jeg holder en appell mot krigen i Afghanistan. Dessverre. For tre år siden i 2007 sto omtrent samme gjengen med samme paroler – uten at norske soldater er hentet hjem!

Unge Høyre er krigens største tilhengere. Problemet med Unge Høyre er ikke at de vet lite, men de vet så mye som ikke er sant. Lenge har Unge Høyres hylekor ropt om bedring for afghanske kvinner.

Dette er svært beklagelig, men det er faktisk galt om Unge Høyre skulle få dette som en seier, når det ikke er mer enn et stort nederlag.

Human Rights Watch konstaterer i sin rapport at situasjonen for kvinner er “uhyggelig på alle områder”. Så får dette meg til å spørre meg om en ting: alle debattene jeg har møtt Unge Høyre i, alle nett- og avisdebatter hvor de har dratt dette frem som en seier; hvor har dere tatt denne “faktaen” fra? Det er en skamløs løgn som bare rammer de afghanske kvinnene.

Jeg vil understreke at våre soldater gjør en god jobb i en fortvilet situasjon, men jeg mener vi må endre strategi i Afghanistan. Her er ikke Arbeiderpartiet enige med SV. Krigsherrene i Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet må stå til ansvar for deres feilslåtte strategi.

I Afghanistan blir alt stort sett verre. Store militære og sivile tap, økt korrupsjon og organisert kriminalitet og økt oppslutning om Taliban. Den rådende NATO-strategien i Afghanistan gjør det sannsynligvis enda vanskeligere for afghanerne selv å løse sin interne krise. Likevel forsetter USA og NATO krigen som før.

I Norge forsøker svært mange å definere seg bort fra at dette er en krig, tiltross for at f eks 9 norske og over 1000 amerikanske soldater har falt i denne “krigsliknende tilstanden”. Dette gjør at flere bør spørre seg om vi skal fortsette med en medisin som gjør pasienten Afghanistan verre, eller om vi må skifte ut både legen og den medisinen som brukes der?

USA, Norge og NATO må trekke sine styrker ut, og det må brukes fredelige metoder i FN regi i samarbeid med land som ikke oppfattes som vestlige. Vi må slutte å støtte et korrupt regime, og samarbeide med alle grupperinger for å fremme demokratiet. Det sivile samfunn må bygges. Hus, skoler, veier, vannforsyning osv.

Til de som hevder at dette er naivt og umulig, blir da spørsmålet: Vil du fortsette å krige i 10 år til og bruke en medisin som forverrer situasjonen for pasienten, Afghaninstan, samt sender enda flere norske soldater hjem i kiste? Det er et ubehagelig spørsmål, men det er dette faktum krigen i Afghanistan dreier seg om. Hva er ditt svar?

Forrige uke kom nyhetene om at enkelte soldater skriker «Til Vallhall» før de går i krig, og at de syns krig er bedre enn sex. Mange syns dette var sjokkerende nyheter, mens i mine øyne er det verre at de deltar i en krig enn at de ytrer seg på en merkelig måte.

Hvor langt frem i tid en eventuell løsning i Afghanistan ligger er ikke godt å si. Obamas strategi strekker seg frem til 2011, før han vil begynne å trekke tilbake. Tapene vi har lidd i Afghanistan er ugjennopprettelige. Dødsfallene er endelige, våre falne soldater er falne for godt og tusenvis av afghanske, sivile liv er ødelagt for alltid. Resultatene er få, men krigstilhengerne er sterke i trua på krigen. Historien vil vise hvor feil de tok – men da vil det desverre være for seint.

Takk for oppmerksomheten!

4 kommentarer om “Afghanistan-appell

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s