Appell Krystallnattå

Kamerater, antinazister og gode venner!

Mitt navn er Eirik Faret Sakariassen, jeg er nestleder i Stavanger SV.

I Europa er fremmedfrykt, rasisme og nazistiske tendenser på fremmarsj. Over grensen i øst, hos söta bror, har fremmedfiendtlige Sverigedemokraterna fått 20 mandater i Riksdagen. I Norge endte Norgespatriotenes stortingsforsøk med 184 stemmer. Dette viser tydelig hva det norske folk mener!

Natten mellom 9. november og 10. november 1938, markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Nazi-Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende kollektiv avstraffelse i Tyskland og Østerrike. Det er antatt at rundt 200 jøder ble slått i hjel denne natten, 267 synagoger ble brent ned og over 7 500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble mer enn 26 000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald og Sachsenhausen.

Dette hører fortiden til. Det er vårt ansvar å sørge for at det aldri skjer igjen.

Sverige har vært plaget av en rasist som har skutt mot ikke-vestlige innvandrere. Dette er et skremmende symptom på at Europa er på vei mot ytterste, ekstreme høyre. Dette sykdomstegnet må vi ta på alvor – og finne den rette medisinen mot det! Men gleden var stor da politiet i Sverige meldte søndag at de har arrestert en mistenkt.

Det er viktig at vi ikke glemmer fortiden – vi må sørge for at historien ikke gjentar seg. Det er viktig at vi tør å tale i mot rasisme og nazisme. Som man kan lese i dagens Rogalands Avis har jeg blitt spyttet på, slått, forfulgt og truet på livet for mine meninger, av høyreekstreme. I frykt for min familie og meg selv gjorde dette at jeg tiet. Men sånn skal det ikke være! Jeg lar meg ikke hysjes ned i frykt for hva som kan skje med meg. I et demokrati skal ingen true noen til taushet. Derfor står jeg her i dag og sier: NEI TIL RASISME! NEI TIL NAZISME!

Vi kan ikke la høyreekstreme vinne fram! Folk må få opp øynene. Likegyldighet er den verste ondskap!

Derfor velger jeg å avslutte med et sitat fra min yndlingsfilm, The Boondock Saints: «We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most, and that is the indifference of good men.»‘

Takk for oppmerksomheten!

En kommentar om “Appell Krystallnattå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s