Notater fra dag 2 i Bosnia – valgsystemet

Forrige valg i Bosnia var 3. oktober 2010 og foregår ennå. De har med andre ord et komplisert valgsystem som tar sin tid. De siste 11 valgene i Bosnia har det vært valgobservatører fra Norge og omvendt.

Som alle andre steder i verden er valgene i Bosnia fundert på fem prinsipper: de er universelle, hemmelige, frie, alle stemmer har lik verdi og direkte rettighet til å velge (at man direkte velger de representantene som stiller).

De som sitter i fengsel eller har dommer fra International Tribunal for ex- Yugoslavia har ikke samme rettigheter. Dersom man viser frem stemmeseddelen til noen i stemmelokalet forkastes stemmen og man kan ikke avgi sin stemme.

Det er påkrevd at partiene nominerer 30 % kvinner på listene, så sånn sett har de strengere krav enn Norge, hvor enkelte partier stiller med rene mannslister (NKP Rogaland og Abortmotstander-lista er eksempler på dette). Allikevel velges få kvinner. Man kan stemme på tre måter: stemme på partiet, stemme på partiet og kumulere kandidater eller bare kumulere kandidater uten å stemme på partiet.

Sperregrensa i Bosnia er på tre prosent, men du må ha det i alle valgkretsene. Valgdeltakelsen i Bosnia ligger på 56 %

En kommentar om “Notater fra dag 2 i Bosnia – valgsystemet

  1. «Som alle andre steder i verden er valgene i Bosnia fundert på fem prinsipper: de er universelle, hemmelige, frie, alle stemmer har lik verdi..»

    Vel, i Norge har ikke alle stemmer lik verdi. En stemme avgitt i Vestfold er mye mindre verdt enn en stemme avgitt i Finnmark. Valgsystemet vårt gir stemmerett til stein og sjø, noe som gjorde at selv om de borgerlige både i 2009 og 2005 fikk flere stemmer enn de rødgrønne så «vant» de rødgrønne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s