Einarssons demokrati

Eirik Faret Sakariassen, miljøpolitisk talsmann Rogaland SV

På sin blogg og i Rogalands Avis dundrer nyhetsredaktør Lars Petter Einarsson løs på vedtak mot oljeboring, men også det norske demokratiet!

En ting er at han er svært misfornøyd med at SV har klart å stanse oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja i årene fremover. Han forsøker å tåkelegge seieren ved å si at «Nå er SV-ultimatumet i praksis ikke annet enn en utsettelse (…)» noe han forsåvidt har rett i. Men denne debatten har plutselig begynt å handle om det. Jeg trodde alle visste at dersom det blir et forandret flertall i Stortinget, er det nye Stortinget suverent til å oppheve alle tidligere vedtak.

I praksis vil det si at dersom Høyre og FrP får flertall på Stortinget kan de oppheve vedtaket, på lik linje med at de kan privatisere norske skoler og rasere arbeidsmiljøloven. Dette prinsippet kalles demokrati, og jeg undrer meg om det er slik at RAs Einarsson ikke anser demokratiske vedtak for å være demokratiske dersom han ikke er enig i dem?

Så er det også sånn at i en koallisjonsregjering vil det alltid være drakamper og kompromisser som ikke alle er fornøyde med. Dette har kanskje SV fått erfare mer enn andre. Er det da urimelig at SV vinner den saken som har stått høyest på agendaen fra dag 1? Einarsson ville sikkert likt at saken ble presset gjennom av Ap og at regjeringen sprakk. Heldigvis får han ikke den gleden!

«SV-drømmen om en verden fri for forurensing, drevet på solenergi, vind- og vannkraft er edel nok, men akk så utopisk,» skriver han også. Her mener jeg han bommer, og ikke så rent lite. Det som derimot er utopisk er at vi skal leve av olja i evig tid, som det kan late til at enkelte oljelobbyister blindt tror. Vi vet at olja går tom på ett eller annet tidspunkt. Det er helt innlysende, også for SV, at oljen i dag er viktig for Norge. Men det har ikke alltid vært sånn, og det vil ikke alltid være sånn heller!

Dersom vi skal unngå massiv arbeidsledighet, særlig i Rogaland hvor så mange livnærer seg av oljen, også i mitt eget hjem, er det avgjørende at vi begynner omstillingen. Oljeindustrien har kompetanse som enkelt kan overføres til produksjon av fornybar energi. Faren for å bli en spøkelsesby når olja går tom er en bekymring flere enn SV burde kjenne på.

Avslutningsvis skriver nyhetsredaktøren: «Om to og et halvt år skal det dannes ny regjering, forhåpentligvis utgått av et flertall i folket.» For det første har denne flertallsregjeringen flertall, men for det andre: med mindre Einarsson besitter Snåsamannen-egenskaper vi andre ikke har kjent til før nå, er det litt tidlig å spå at en ny regjering skal dannes. Først må vi ha et valg, og det kalles demokrati, Einarsson!

2 kommentarer om “Einarssons demokrati

 1. Erik, flertallet av den norske befolkningen stemte ikke på de tre partiene som sitter i regjering nå. Flertallet av de stemmeberettigede i Norge stemte ikke på de tre partiene som sitter i regjering nå. De rødgrønne fikk ikke engang flertallet av de avlagte stemmene ved valget.

  Faktum er: (Jeg stoler på wikipedia tall her)

  Ap+Sp+SV: 1280416 stemmer
  H+Frp+V+Krf: 1330067 stemmer

  MEN:
  Ap+Sp+SV: 86 stortingsrepresentanter
  H+Frp+V+Krf: 83 stortingsrepresentanter

  Regjeringen som sitter i dag ble valgt av valgordningen, ikke folket. Akkurat som George W. Bush i 2000 i USA.

 2. Hei Erik.
  Det er klart at du ønsker å slenge så mye dritt om H og FRP som du klarer, men det er noe som heter å være nyansert.
  Faktum er at om de rødgrønne ikke fortsetter etter 2013 så kommer også AP til å gå inn for utredning av Lofoten. Ikke sant ?
  Men, du vil ikke snakke om at Høyre og FRP sine holdninger også er støttet av dine venner…..
  Du prøver med andre ord å skremme med Høyre og FRP med noe som SVs største samarbeidspartner er for.

  Høyre og FRP har aldri privatisert norske skoler. De har åpnet for at andre enn kommuner kan starte skoler, men de har aldri solgt skoler til det private.
  Og – jeg må si det ikke er så dumt. Det er mange kommuner i Norge som nå legger ned sine lokale skoler og gir barna lang reisevei.
  At det er noen andre som da vil gi barna et tilbud er jo supert! Man må vel være SVer for å ønske barna lenger reisevei bare fordi eieren av undervisningslokalet skal være offentlig.

  Og det å rasere arbeidsmiljøloven er det ikke snakk om. Det er snakk om å endre noen deler av den. Men, det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hue.
  Igjen prøver du å demonisere H og FRP med å si at de vil skjære av deg hue. Men, det er barbering det er snakk om.

  Overdrivelser gjør politikk bare usaklig og politikerforakten større.

  Det er sant at fremtiden ikke er oljebasert. Men – om du nå ser mot Japan. Hvor lang tid vil det ta å erstatte atomkraftverkets produksjon ?
  Tror du dette kommer til å bli vind, sol og vannkraft – eller noe annet ?
  Sannheten er at det tar så enormt med tid å få store kraftanlegg av sol, vann og vind. Og det er så enormt dyrt.
  Verden har startet med en mye overgang og det er store vindmøller, socelleanlegg osv på plass. Men, det kan ikke gjøres alt på en gang.
  Derfor er man avhengig av begge deler. Verden kan nemlig ikke stoppe i 20-30 år fordi det tar så lang tid å erstatte eksisterende kilder.
  Derfor trenger vi også olje og gass i disse årene.

  Til slutt :
  Hverken denne regjeringen eller den forrige rødgrønne regjeringen hadde flertall i folket da de ble valgt.
  Et mindretall av folket stemte frem en flertallsregjering. Dette kunne de gjøre fordi valgloven sier at i Norge er det ikke «1 man 1 vote».
  Verdien av en stemmer er nesten dobbelt så stor i Finnmark som i Oslo. Dette gjøres for å vekte utkantnorge slik at ikke alt skal skje i de store byene.

  Vi så da Bush vant sitt første valg at venstresiden i Norge maste om at USA ikke var et demokrati siden han fikk et flertall tross mindretall av stemmene.
  Når det samme skjer her holder de samme stemmer kjeft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s