Motivasjon – Mestring – Muligheter

Mange har lenge ønsket seg en satsning på ungdomskolen. Idag kom den!

Jeg har vært i noen ungdomsskoleklasser, hvor vi blant annet snakket om hva de mener ungdomsskolen trenger.

Stortingsmeldinga ”Motivasjon – Mestring – Muligheter” er det den første på området siden ungdomsskolen ble innført for over 40 år siden. Kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen er helt klar på at ungdomstrinnet trenger en fornyelse. Halvorsen er trygg på at en slik fornyelse også vil gi mer motiverte elever.

I tillegg til å gjeninnføre valgfag, vil regjeringen bidra til at ungdomsskolen blir mer praktisk og variert ved å styrke opplæringen i matematikk og lesing, og ved å utvikle et femårig program for god klasseledelse.

470 millioner til valgfag

Fra høsten 2012 vil det bli innført 1,5 timer med valgfag på ungdomstrinnet. Dette skal gradvis økes til 4,5 timer i 2014, slik at det blir halvannen time valgfag i uka per år. En slik fornyelse krever flere lærere og økt lærertetthet, og kostnaden er beregnet til 470 millioner kroner. Kunnskapsministeren har tro på at 10-12 nye valgfagene som skal utvikles vil bidra til økt motivasjon og læring. Det er ingen motsetning mellom at elevene gjør noe lystbetont som de selv har valgt og at de får noe å strekke seg etter noe som er krevende og ambisiøst.

Mer praktisk opplæring

Regjeringen legger i meldingen stor vekt på dyktige lærere og forsterket klasseledelse. Det foreslås blant annet å utvikle et skolebasert program over fem år for kompetanseutvikling i klasseledelse. Programmet skal nå alle ledere og lærere på alle skoler med ungdomstrinn gjennom felles skolering med støtte fra kompetente fagpersoner.

Tiltak som skal sikre en bedre opplæring gjennom mer variert og praktisk undervisning preger meldingen. Dette gjelder blant annet en egen satsing på regneundervisning, der skolene får tilbud om materiell og kompetansetiltak for lærere for å fremme en mer variert og praktisk opplæring i matematikk. For å gjøre opplæringen mer variert og gi mulighet for å ta fag på videregående nivå, vil det bli utviklet en virtuell matematikkskole.

Regjeringen ønsker samtidig å forsterke satsingen på leseopplæringen i 2010-14 med særlig vekt på gutter på ungdomstrinnet. Målet er blant annet å utjevne noe av den store forskjellen som er mellom jenter og gutter på dette området.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s