Første innlegg – Bystyret – Stavangerskolen 2011

Ordfører,

det er ikke mange år siden jeg selv gikk i Stavangerskolen. Mitt inntrykk er at det skjer mye bra i skolen, til tross for store skolekutt. Men SV og jeg har høye ambisjoner for skolen, lærerne og elevene i Stavangerskolen.

Jeg syns Bystyret skal merke seg det tiendeklassingen Snorre Borgen skriver som visjonen for skolen:

En skole som ikke bare ser elevenes egenskaper i et faglig perspektiv, men som leter etter ferdigheter hos alle. For alle er flinke i noe, det gjelder bare at absolutt alle får vist at de virkelig kan noe.

Det er viktig at alle opplever mestring og at de er flinke i noe. Dette er blant annet Pøbelprosjektet og Eddi Eidsvågs evige mantra: Eg e god nok!

Derfor er det gledelig at vi nå får inn langt flere valgfag i ungdomsskolen. Høyre, som sier de er for mer valgfrihet, fjernet valgfagene i sin tid. Nå gjeninnføres de av Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, noe mange ungdsomsskoleelever i likhet med meg ser frem til.

Det fremkommer også at lærerne trives med arbeidsoppgavene sine, men opplever at arbeidsomfanget er for stort. Og slik jeg tolker flertallspartiene vil dette ikke endres. Det blir stadig flere elever pr. lærer, som er stikk motsatt av hva SV ønsker. I tillegg bør læreren bruke tid på å være lærer, og få bort mer rapportering og byråkrati.

Jeg var tilstede under elevstreiken på Revheim skole, og støttet de streikende, som streiket mot de store skolekuttene. De elevene er tøffe! De sto oppp for en bedre skole. Elever bryr seg om en god skole. Men hva ble resultatet? Seks lærere mistet jobben, biblioteket ble stengt og kantina ble stengt. Da hjelper det ikke med høytsvevende visjoner, ordfører.

Kommunalt Foreldreutvalg (KFU) er i likhet med SV bekymret for kuttene i budsjettet for 2012. I et brev sendt til de politiske partiene i Stavanger stiller KFU en del spørsmål. Ett av de vil jeg stille her:

Har Stavanger kommune gjort en konsekvensanalyse av hva følgene av kutt i skolebudsjettet betyr for våre barn og ungdom både på kort og lang sikt?

Dette er et essensielt spørsmål. Det finnes vel liten tvil, ordfører, om at minsket lærertetthet og stadig strammere skolebudsjett medfører konsekvenser. I budsjettet for inneværende år kuttet ikke SV en krone til skole. Det samme kan man dessverre ikke si om flertallspartiene.

Et betimelig spørsmål er: hvor langt kan man tøye strikken? Når går grensen for hvor store kutt skolen kan få?

For SV er den grensen sprengt. Jeg håper flertallspartiene snart sier seg enig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s