Studentbyen Stavanger?

Eirik Faret Sakariassen, bystyrerepresentant (SV)

Stavanger kan slå seg på brystet med å være studentby. Men det krever vel mer enn å bare ha et universitet?

17. januar 2005 åpnet Kong Harald Universitetet i Stavanger (UiS). Siden den tid har det skjedd mye. Nå skal Stavanger kommune komme med en melding for Universitetsbyen Stavanger. Vi må ta en skikkelig debatt om hva som trengs, for vi har en lang vei å gå for å nå ambisiøse mål.

Det bygges studentboliger i rekordfart. Atle «Hakk-i-plata» Simonsen (FrP) utfordrer stadig på hvorfor ikke de private kan bygge studentboliger. De som har fulgt med vet at det er de private som gjør det allerede i dag. Selv om det er Kunnskapsdepartementet som gir tilsagn, og det er Studentsamskipnaden (SiS) som har planleggingsansvaret, så er det ikke adm. direktør Ellinor Svela og daglig leder for SiS bolig Øyvind Lorentzen som bretter opp ermene og bygger boligene. Det er det private selskaper som gjør. Vi får bare håpe Simonsen får det med seg denne gang.

Men til tross for dette er boligsituasjonen i Stavanger svært utfordrende, særlig for unge, studenter og førstegangsetablerere. Ordfører Christine Sagen Helgø (H) sa i sin nyttårstale «Vi må gjøre en økt innsats for
boligbygging». I mellomtiden kommer SV til å fortsette å foreslå at kommunen kjøper boliger for å leie ut og selge rimelig til førstegangsetablerere. Ordføreren har store visjoner. Foreløpig er de bare det.

Vi har en kollektivsituasjon på UiS som er helt uholdbar. Til tross for velvilje fra Kolumbus og større busser hit, trenger vi en omfattende oppgradering av kollektivtrafikken opp til Ullandhaug. Også her venter jeg spent på tiltakene fra Høyre, FrP og KrF. I mellomtiden skrur de bussprisene for studenter opp. Er dette den lovede studentsatsningen?

Bybanen skaper het debatt. Enten er man for, eller så er man mot, eller så er man som Arbeiderpartiet for, men mot. Da SV foreslo at vi i første omgang legger bybanen til UiS, via sykehuset, stemte samtlige andre partier mot. I stedet for vil de legge den langs toglinjen til Sandnes. Forstå det den som kan.

Det er mange viktige spørsmål vi skal diskutere for hvordan studentbyen Stavanger skal bli. For å være en studentby må byen ha flere tilbud enn selve universitetet. Det handler om kulturliv, boligsituasjon, kollektivtrafikk og studietilbud. Studentene bør være aktive i utarbeidelsen av denne meldingen – den blir viktig for studentbyen Stavanger!

En kommentar om “Studentbyen Stavanger?

  1. Stavanger, ein region med 10 000 studerande. Men studentby? Eg veit nå ikkje eg. Me har hatt høgare utdanning i 100 år, men i Stavanger og omegn er det studentane som er sin egen studentby, ikkje byen. Og samstundes som Stavanger er hjarte for studentbyen så strekk grensene for studentbyem inn i ryfylke og langt sør på jæren. Studentliv bør då være så mykje meir omfattande enn kollektivtransport, det som høyrer institusjonane til og bybanen. Kall meg naiv og dum, men me har ønska oss noko som liknar på Bergen, Oslo og Trondheim i mange år no. Kan me studentar ofre bybane og busskort? Dersom me hadde hatt ein aktiv kommunal boligpolitikk som tok sikte på at folk skulle kunne ha rimelige plassar å bu, så hadde me kanskje vore ein betre studentby. Det hadde gått hånd i hanske med studentboligbygginga. Kan hende kommunen kunne ha vore med å dra i gang tiltak som gjorde studentbyen stavanger konkurransedyktig nasjonalt. Det går treigt i Stavanger no, men det går.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s