Budsjettinnlegg om skole og barnehage

Ordfører,

SVs mål for skolen er en sosialistisk kunnskapspolitikk, som sikrer alle elever like rettigheter – men uendelige muligheter. Det er viktig at alle unger opplever mestring. Vi trenger en skole med nok ressurser, nok lærere og kunnskap, fremfor konkurranse og kutt.

I disse PISA-tider får vi se hva som skjer når måling og tester fremstår som det viktigste. Når det som er viktig ikke kan måles, blir det som kan måles viktig. Noen land har som mål å score godt på PISA-undersøkelsene. Dette er i seg selv ikke et klokt mål, dersom kunnskap er det viktigste. Å drille elevene i å bestå en type prøve, som PISA, sikrer ikke at alle elever lærer mest mulig, men at de lettest mulig skal få et godt PISA-resultat.

Det er i mine øyne et godt eksempel på forskjellen mellom et sosialistisk, offensivt kunnskapssyn og et borgerlig, konservativt kunnsskapssyn. Høyresidens løsninger for skolen er flere tester, målinger og rangeringer. Tanken er at konkurranse fører til økt kunnskap. Det gjør det ikke. Konkurranse fører til at noen blir vinnere, mens andre blir tapere. Mestring er viktig for motivasjonen. Ingen elever opplever mestring, og dermed motivasjon, hvis de rangeres nederst blant medelever. Alle er gode i noe. Og alle kan bli gode i noe. Hvis de øver, får oppmuntring og gis mulighet til å mestre. Et tall i panna forteller ikke alt om det man kan og vet innenfor panna.

Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier vi har et realfagsproblem. Ved å lese flertallsbudsjettet er det noe som tyder på at dette kan stemme. De har nemlig regnet omtrent 25 millioner feil. Man skulle tro kalkulator-Høyre kunne sine tall, men vi i kalkulator-SV stiller gjerne opp som regnehjelp.

Barn og unge er 20 % av befolkningen, men 100% av framtida. Derfor vil SV fortsette satsningen på barnehagene. Barnehagereformen er ikke bare en velferdsreform. Det er også en kunnskapsreform!
I SVs budsjettforslag gjør vi tre grep for mer pedagogtid og flere pedagoger i barnehagene:

1. Vi øker utdanningsstipendordningen for barnehageansatte
2. Vi finansierer økt pedagogtetthet i barnehagene, og
3. Legger inn midler til avlastningsressurser innenfor administrasjon og kjøkken

Samlet styrker vi barnehagene i Stavanger med 9,1 millioner. I tillegg til dette tilbakefører vi midler til å nulle ut den blåblå regjeringens økning av foreldrebetaling. Dette alene koster 3,2 millioner kroner – men sparer foreldrene for økt egenbetaling. Vi ønsker at alle har råd til barnehagene. Derfor har prisen for en barnehageplass sunket under den rødgrønne regjeringen.

SV er opptatt av at skolen skal ha plass til alle. Noen lærer fra hodet til hendene, andre lærer fra hendene til hodet. Gjennom økt lærertetthet, spesialundervisning, frukt og grønt, styrkede vaktmestertjenester og leirskole sikrer vi en god skoledag og gode skolebygg, med rom for mestring, motivasjon og kunnskap. Samlet styrker SV Stavanger-skolen med over 22 millioner kroner i 2014.

En kommentar om “Budsjettinnlegg om skole og barnehage

 1. Hei Eirik.
  Av og til er det verdt å snakke med noen som er eldre enn seg for å høre hvordan ting var før.
  Og av og til er det verdt å lytte til de som har andre meninger enn deg, for da kan du kanskje forstå hvorfor andre har konkludert annerledes enn en selv.
  Det er stort sett derfor jeg er aktiv på sider til AP og SV, for å lære hvorfor de har konkludert annerledes enn meg.

  Frem til et stykke ut på 90 tallet var alle ganske fornøyd med den norske skolen. Politikere, elever, foreldre, alle sammen.
  Så kom det internasjonal måling og den var nedslående. Dette er jo ca 20 år siden, så det er ikke så rart om du ikke var med i samfunnsdebatten da.
  Og da kom det forskjellige forslag på bordet. Testing for å finne ut hvor det er svake ledd er en av dem.

  Situasjonen var og delvis er at mange sliter med det fundamentale å lese og skrive når de er ferdige med hhv 9 og 10 år.
  Noen tror at lek og spill er løsningen. Andre tror at det å måle hvor utfordringen er for å rette inn tiltak er veien å gå .

  Så til tiltakene dine :
  1. Utdanne flere pedledere. Bra, men hva med å ansette de som er der?
  http://www.barnehage.no/no/Nyheter/2011/Januar/Stadig-farre-pedagoger-i-barnehagene/
  Dette er litt som i Politiet : Vi skal utdanne flere politifolk. Spiller ingen rolle om man ikke bevilger til å ansette dem…. .

  2. Økt ped tetthet. Det motsatte skjedde med dere ved makten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s