Formannskapsmodell eller parlamentarisme?

I kveld er folkevalgte og administrasjon i Stavanger samlet for et seminar om hvilken styringsmodell vi skal ha i Stavanger i neste periode. Det har over tid vokst frem en diskusjon om det er politikerne eller administrasjonen som styrer. I tillegg er det frustrasjon over at flertallspartiene til stadighet tildekker egne vedtak ved å peke på rådmannen. Slik kan også diskusjonen om hvem som styrer forklares – ved at flertallet skaper forvirring.

SV har formelt ikke konkludert, men vår bystyregruppe ønsker per i dag en fornyet og forbedret versjon av formannskapsmodellen, fremfor å gå over til en parlamentarisk styreform. Kun tre kommuner har per i dag en parlamentarisk styringsmodell: Oslo, Bergen og Tromsø.

Ved å innføre parlamentarisme vil antallet heltidspolitikere øke kraftig. I tillegg blir det utvidet antall rådgivere. Det er dyrt å innføre en slik modell. Det er klart man skal bruke penger på demokrati, men her vil man vesentlig øke antallet fulltidspolitikere. I Bergen har antallet heltidspolitikere firedoblet seg siden de innførte parlamentarisme.

I tillegg vil det ikke lenger være administrasjonens faglige vurdering som ligger til grunn for behandling, men byrådets politiske vurdering. Jeg er opptatt av at politikken skal være faglig forankret, og det risikerer man å miste med å endre styringsmodell.

Sandnes utreder også å innføre en parlamentarisk styringsmodell, som eventuelt vedtas i neste periode – dersom det er flertall for etter neste kommunevalg.

Det er en del av dagens organisering som ikke er optimal. For eksempel sammensettes kommunalstyrene på bakgrunn av forhandling, ikke på bakgrunn av valgresultat. Det betyr at f. eks. ikke alle av SVs faste bystyrerepresentanter har plass i et kommunalstyrer, mens en vararepresentant fra Venstre er nestleder i et kommunalstyre. Det er underlig at faste folkevalgte ikke har plass, mens vararepresentanter (som folket ikke har valgt til Bystyret), kan gis plass.

Vi trenger en modell som sikrer demokrati og deltakelse, og det kan være spennende å innføre komiteer (etter modell fra Trondheim). Da bør det sikres at alle faste medlemmer gis en komiteplass (slik det praktiseres på Stortinget og i Rogaland fylkesting).

Dette blir en spennende diskusjon ut over våren!

En kommentar om “Formannskapsmodell eller parlamentarisme?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s