Kjære kunnskapsminister: Send mer penger!

I dag taler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på åpningen av Universitetet i Stavanger. Jeg håper han kommer med gode nyheter!

Den 15. februar kunne vi lese i Stavanger Aftenblad at statsråden ikke ville øke grunnfinansieringen til de «nye» universitetene, heriblant UiS. Nå er det godt omtrent et halvt år, og jeg håper statsråden har endret mening.

Under valgkampen var lovnadene fra Høyre veldig tydelige at dersom det ble en ny regjering skulle grunnfinansieringen økes, og nåværende statsråd Bent Høie uttalte at: «dagens finansieringsordning er som et billøp der premien for å komme i mål er lik, men den ene har dobbelt så sterk motor som den andre.» Sammen med FrP, KrF og Venstre lovet Høyre at med en borgerlig regjering ville de «endre finansieringssystemet for universitets- og høyskolesektoren slik at Universitet i Stavanger får en likeverdig finansiering med de andre universitetene.» Ettersom løftet er så tydelig blir statsråd Røe Isaksen avlysning av løftet meget underlig.

Tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) opprettet et utvalg som skulle «foreta en helhetlig gjennomgang av finansieringen av høyere utdanning og forskning,» slik mandatet lød. Innen utgangen av 2014 skulle utvalget legge frem sine forslag. I SVs arbeidsprogram for 2013-2017 gikk vi til valg på å øke utdanningsinstitusjonenes grunnbevilgning fra 60 % til 80 %. Målet vårt var at en større del av finansieringen av undervisningen ved universiteter og høyskoler skal gis gjennom grunnbevilgninger.

I november 2013 besluttet kunnskapsminister Røe Isaksen å nedlegge utvalget som skulle se på finansieringssystemet. Høie uttalte til Aftenbladet at «utvalet vart lagt ned fordi Torbjørn Røe Isaksen ville ha større fortgang i denne prosessen.» Det er jo merkelig at man fremfor å vente på gode forslag fra utvalget legger ned for å haste videre.

I dag åpnes UiS, og mange nye studenter har strømmet til Stavanger, noen for første gang. De fortjener å gå på et universitet som er like godt finansiert som de eldre universitetene. Så, gode Torbjørn: send mer penger!

Eirik Faret Sakariassen,

student og bystyrerepresentant (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s