Tale – Stavanger på skeivå

Hallo Stavanger på skeivå!

Jeg heter Eirik Faret Sakariassen, og jeg er fra SV. Om jeg hadde vært fra KrF hadde jeg trodd alt regnet var syndefloden. Men som vi vet: med bare bittelitt sol så skinner regnbuen over Stavanger!

Gratulerer så mye til LLH Rogaland med nok en flott festival! Jeg fikk med meg åpningen på onsdag og det var en flott åpning og veldig kjekk kveld!

Festivalen «Stavanger på skeivå» er en god blanding av fest, humor og alvor. Det passer egentlig ganske godt. For det finnes mange grunner til å feste – men også grunner til alvor.

Noe av det vakreste med Norge er at alle kan gifte seg med den de vil. Samtidig er det trist at de gode kreftene i kirken som arbeider for å endre liturgien fortsatt ikke har vunnet fram – slik at kirken også hadde inkludert; ikke ekskludert.

Når jeg hører at det mest brukte skjellsordet i skolen, ved siden av hore, er homo, blir jeg bekymret/lei meg. Det kan godt hende mange ikke vet hvor stor skade det gjør. Men det er en sammenheng mellom å bruke homo som skjellsord og to menn som leier hverandre og blir slått ned. Det ene fører ikke nødvendigvis til det andre, men det henger sammen. Det henger sammen med hvordan vi ser på mennesker. Det henger sammen med hvordan vi ser på kjærlighet.

Når jeg hører at en av seks norske menn ville flyttet seg på bussen dersom de visste de satt ved siden av en homofil, da blir jeg forbanna. Og det får meg til å tenke på et sitat av Morgan Freeman, som går slik:

«I hate the word ‘homophobia’. It is not a phobia. You are not scared. You are an asshole.»

Det finnes alt for mange som ser på LHBT-personers kjærlighet som annenrangs. Det finnes alt for mange som hetser og håner LHBT-personer. Det finnes alt for mange LHBT-personer som ser selvmord som eneste løsning på egen usikkerhet. Og det henger sammen!

Det finnes mange som sier alt var bedre før. Det kalles nostalgi og er ofte feilaktig.

Alt var ikke bedre før. Tvert i mot. Da mine foreldre ble født var homofili forbudt ved lov. Da jeg ble født kunne man ikke gifte seg om man ville med en av samme kjønn.

Alt er ikke perfekt nå. Unge homofile topper selvmordsstatistikken. I mange land forfølges og drepes LHBT-personer for å leve sin kjærlighet. Å elske er en menneskerett, sier Homofrydprisvinneren i Rogaland 2014 – Amnesty. Jeg kunne ikke vært mer enig.

Alt var ikke bedre før. Alt er ikke perfekt nå. Og ingenting blir heller bedre av seg selv! Derfor er Stavanger på skeivå viktig. Fordi man, gjennom fest, moro og alvor, viser verden at man er stolte – og en viser de som ennå ikke er ute av skapet at de kan være det samme.

Det er en viktig jobb – og SV og jeg er veldig glad for at LLH Rogaland har tatt på seg denne jobben.

Stå på, godtfolk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s