Verdiskaping og verdidebatt

Hvorfor etablere en verdikommisjon?

Vi lever i den rikeste regionen i verdens rikeste land. Rikdom og verdiskaping preger Stavanger og Rogaland. Det er spesielt viktig å diskutere hvilke verdier som finnes her og ikke bare hvilke verdier som skapes her. Derfor lanserer vi nå Verdikommisjonen.

Hva er vårt mål? Vi skal sammen skape mer verdidebatt i regionen med jevne mellomrom. Vi skal utfordre eksisterende verdier, etablerte meninger og holdninger. Vi skal ta tøffe debatter om følsomme og viktige temaer. Ulikhet, frihet, fattigdom, sorteringssamfunnet, klimaendringer, oljeproduksjon og solidaritet er ulike stikkord til temaer jeg ser for meg blir løftet.

Til å lede Verdikommisjonen har vi valgt Tora Aasland. Sammen med henne skal Erling Pettersen, Marit Boyesen, Marie Ljones Brekke, Bjørn Vidar Lerøen, Sahfana M. Ali, Arne Nøst, Silje Trym Mathiassen og jeg i tiden fremover løfte ulike verdidebatter. Det skal vi gjøre i tett samarbeid med Kverulantkatedralen KÅKÅ.

Sammensetningen av Verdikommisjonen er spennende. Vi er mennesker med ulike religiøse, politiske, filosofiske, livssynsmessige, kulturelle og sosiale bakgrunner. Vi representerer ulike aldre, yrkesgrupper og strømninger i samfunnet. Vi er stort sett ganske ulike, men har det til felles at vi gjennom ulike roller deltar i samfunnsdebatten og er opptatt av hvilke verdier vi fremmer når vi bruker våre talerstoler.

Mange husker trolig tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks Verdikommisjon.

I 1998 oppnevnte regjeringen i kongelig resolusjon Verdikommisjonen, som hadde følgende mål:

1. Skape større bevissthet og refleksjon om verdispørsmål og etiske problemstillinger.
2. Bidra til analyse og kunnskapsformidling om den verdimessige utvikling og den verdipåvirkning som faktisk skjer.
3. Identifisere aktuelle verdimessige og samfunnsetiske utfordringer – og drøfte mulige svar.
4. Utfordre til handling.

Det er et fint utgangspunkt – men vi er noe annet og mer moderne enn Bondeviks Verdikommisjon. Vi er ikke en kopi av det, men en moderne verdikommisjon som vil løfte åpne debatter alle kan delta i og bidra til.

Vårt mål er ikke enighet, men debatt. Noen av oss er aktive politikere, men i Verdikommisjonen deltar vi som privatpersoner. Vi har ikke som oppgave å fronte politikken til KrF, Ap eller SV – men å bidra til kommisjonens verdidiskusjoner.

Vi vil invitere byens og regionens innbyggere til å bli med: enten til kommisjonens møter på Kverulantkatedralen KÅKÅ, på sosiale medier eller i de tradisjonelle mediene.

På KÅKÅ for en tid siden kunne mange av oss høre Pia Noreger og Pål Jackman fortelle om hvorfor de forlot Stavanger, til fordel for Haugesund. Mange mener verdiene i regionen vår har endret seg, og en del er misfornøyde.

Det er liten tvil om at mer verdidebatt er viktig, kanskje særlig i vår oljerike region. Vi håper vårt bidrag blir godt mottatt, men gjerne utfordret. Møt opp, still kritiske spørsmål, kom med kritiske kommentarer og utfordre oss tilbake. For som tidligere Høyre-politiker Inge Lønning sa: «Der hvor alle tenker likt, er det ikke mange som tenker mye.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s