Buena Elección – valgobservasjon i El Salvador

Torsdag morgen starter min reise til El Salvador. Omtrent ett døgn senere, på fredag, er jeg etter planen fremme i San Salvador. Der skal jeg, sammen med en delegasjon fra SV, observere kommune- og parlamentsvalget, som avholdes 1. mars.

SVs søsterparti i El Salvador, FMLN (Farabundo Martí National Liberation Front), har landets president (Salvador Sánchez Cerén). Valg i El Salvador har gått godt for seg de siste årene, og det er forventet at det også vil gjøre det denne gangen.

Det er spenning knyttet til valget, fordi kommunevalgsystemet er endret. Det har tidligere hatt majoritetsvalg, som betyr at det partiet som får størst oppslutning får rent flertall til å styre kommunen. Dette ville jo vekket oppsikt i Norge. Mange vil nok fremheve at det betyr mer handlekraft, men i et demokratisk perspektiv er det klare svakheter ved et slikt system. Nå skal kommunestyrene bestå av alle partiene som velges, slik vi kjenner det fra Norge. Det blir mer åpenhet og samarbeid med en slik model

Jeg skal utelukkende observere valget i landets hovedstad San Salvador.

Målet er å jevnlig blogge om valget, så om dere er interesserte: følg med!

Buena elección (som Google translate mener betyr Godt valg!)

PS. Jeg kan ikke spansk. Derfor knytter det seg noe spenning for min del til hvordan det vil gå i et land hvor få snakker engelsk. Que?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s