1. dag i El Salvador og 1 dag til valget

Etter jeg ankom El Salvador seint i går kveld, lokal tid, har jeg kommet inn i den lokale døgnrytmen. Dagens startet tidlig og har slutter seint. Delegasjonen sitter igjen med mange inntrykk.

Først ble vi kjørt til Universitetet i San Salvador, hvor vi fikk vår akkreditering og ble godkjent som internasjonale valgobservatører. Deretter deltok vi på en samling for internasjonale valgobservatører som gjennomgikk hvordan valget ideelt sett skal gjennomføres. Det er et komplisert system, som er vanskelig å forstå for mange i befolkningen. Analfabetismen i befolkningen er ganske stor (tallene jeg har sett spriker mellom 12,5% til 19,4%). Dermed har myndighetene en utfordring i å formidle hvordan de skal stemme til en stor del av befolkningen. For å demme opp for dette inneholder stemmesedlene både partienes logo og bilder av alle kandidatene. Men om man krysser av på en partilogo og en kandidat fra et annet parti forkastes stemmen. Det fører til at en bekymringsfull høy andel stemmer forkastes.

Det er også forventet at mange personer fra naboland busses inn i landet for å enten stemme med falsk legitimasjon eller skape så mye uenighet i stemmelokalet at valgene annuleres og må gjennomføres på ny. Det er allerede oppdaget hus fulle av madrasser hvor folk uten stemmerett skal bo i forkant av valget. Disse knyttes i stor grad til det store høyrepartiet Arena. Grensene holdes under oppsikt for å stanse og begrense dette.

I tidligere valg har man også oppdaget folk i falske FMLN-drakter som klager til valgobservatører for at de ikke får stemme, ettersom de ikke har godkjent identifikasjon (trolig falsk). Dette er enten for å skape bråk så valgene må annuleres eller få lov å stemme (og da neppe på FMLN).

Begge de store partiene har et litt for avslappet forhold til valglovene. Det oppstår ofte store diskusjoner rundt valgbordene for å få stemmer til motstandernes forkastet. Det er et land hvor valgene ser ut til å bli stadig bedre, men det tar tid å bygge demokrati.

Vi var også på møte i El Salvadors nasjonalforsamling, hvor vi møtte parlamentets president Sigfredo Reyes (FMLN). Han reflekterte rundt måten valg gjennomføres i landet.

I morgen 1. mars er det valg til tre nivåer:

  1. Ordfører og kommune
  2. Parlament
  3. Mellom-Amerika-parlamentet

Jeg skal observere ulike steder i hovedstaden San Salvador. Det blir nok en lang og spennende dag!

P.S. Det er ganske vanskelig å greie seg her uten å kunne spansk. Heldigvis har jeg flere som hjelper med å tolke, men mye info forsvinner nok i oversettelsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s