Arven etter Berge Furre

Fredag satt vi mange i en fullsatt Nordberg kirke i Berge Furres begravelse. Kjempen innenfor politikk, teologi og historie er borte. Men arven hans lever videre!

Selv om jeg skulle ønske jeg kjente Berge Furre kan jeg ikke si jeg gjorde det. Jeg har møtt ham ved flere anledninger og småpratet, men jeg kjente ham ikke mer enn de fleste av oss kjente til ham. Allikevel vet jeg at jeg likte han. Og jeg har stor respekt for det vide spekteret av saker og emner han engasjerte seg i og hadde kunnskap om. Hva har han egentlig lært oss og etterlatt seg?

Han var ikke bare en av SVs stiftere og en av de første lederne av partiet, han var Rogaland SVs første stortingsrepresentant. Han fikk riktignok bare én periode, fra 1973-1977, men til gjengjeld var han formann i landbrukskomiteen. Her fikk han virkelig satt spor etter seg som har preget distrikter i årtier etterpå. Min partikollega Heikki Eidsvoll Holmås talte i minnesamværet etterpå, og slo et slag for hva ruralsosialisten Berge Furre fikk gjennomført. Og han viste det ved hjelp av befolkningsstatistikken til Finnøy kommune.

For Berge Furre kom fra Finnøy. Mer spesifikt fra Sjernarøy, som frem til kommunesammenslåingen i 1965 var egen kommune, men etter det en del av Finnøy. Og fra 1965 sank innbyggertallet i Finnøy jevnt hvert eneste år. Frem til 1975. For hva skjedde da? Jo, Berge Furre! Han fikk, som formann i landbrukskomiteen innført det kjente jamstillingsvedtaket i 1975, som likestilte lønnsvilkårene i landbruket med lønningene i industrien. Dette ga norske bønder kraftig inntektsvekst, og ny optimisme i landbruket og norske distriktskommuner. Så fra 1975 økte innbyggertallet i Finnøy kommune – mye takket være Berge Furre.

Dette sier mye om hva politikken kan bety, og hva enkeltpersoner kan bety i politikken. Men det er også andre faktorer som har en innvirkning på distriktene, og en av dem er samferdsel. For fra begynnelsen av 2000-tallet, da Erna Solberg var kommunalminister og startet kuttene i kommuneøkonomien begynte nok en gang nedgangen i folketall i Finnøy kommune. Det ble færre arbeidsplasser i kommunene, og folk flyttet. For vel så viktig for distriktene som god landbrukspolitikk er god kommuneøkonomi. Så når snudde optimismen? Etter det ble vedtatt bygging av ny tunell til Finnøy, Finnfast. Altså, ikke når tunellen åpnet i 2009, men etter vedtaket i Stortinget i 2006. 

Heikki Eidsvoll Holmås´ konklusjon var følgende: 

Skal fleire bu 

på øy av fjell,

Treng du

Berge Furre 

eller tunell!

Furre var også kristensosialist. Han var opptatt av hva troen kunne gjøre for å styrke de som trengte styrke, og hvor farlig troen kunne være. Han holdt i Ishavskatedralen i Tromsø en kjent preken i 2003, hvor han blant annet sa:

«Religion – tru – er farlege greier. I fundamentalismens bunad kan tru drivast til katastrofar. Men å ha tru er betre enn å vera trulaus – trur eg. Tru er særleg farleg for dei mektige – for dei som undertrykker, skremmer oss til lydnad. For tru driv bort frykt – og set mot istaden – til å leva, til å kjempa, til å forandra. Tru løfter meg til å sjå ut over mitt liv, dette liv – tru er felles visjon ut over dette liv – visjon av ei anna verd. Og difor er herrane i denne verda så redde for tru. Det gjeld å temja henne, binda henne fast til makta – gjera ho til tenar for dei mektige.»

Han var, både som prest og som sosialist, opptatt av hvordan Jesus ikke tok parti med de sterke, rike eller mektige. Jesus vil løfte opp de fattige, de blinde, de skadde, de syke, de avmektige. Jesus var jo på mange måter en opposisjonell. En som samlet arbeidsfolk, som fiskere, håndverkere eller tjenere rundt seg. Som utfordret de kongeliges makt og kontroll over folket. Mange mener Jesus var den første sosialist. Hvem vet, egentlig? Men kristendommen og sosialismen har felles mål om å frigjøre mennesker fra fattigdom og undertrykkelse. Og det ble en del av fundamentet for Berge Furres engasjement.

Han var ukuelig i troen på at en bedre verden var mulig. At mennesker som samlet seg om fellesskap kunne løfte seg selv ut fra undertrykkelse. At man gjennom politikken kunne hjelpe de med minst. At urettferdighet ikke bare oppsto, men at noen tjente på urettferdighet. Bare gjennom solidaritet og felles kamp kan folk vinne mot elitene. Dette sto Berge Furre for også i internasjonale spørsmål, enten det gjaldt folkeavstemningene om norsk medlemskap i EEC eller EF, om de jordløse i Brasil, om kampen mot markedsliberale herjinger i såvel fattige som rike land.

Så kanskje er det dette jeg og andre tar med oss fra Berge Furres liv. Troen på at en annen verden er mulig. At vi kan gjøre en forskjell. Og at mennesker som står side om side kan overvinne mektige eliter. Han har fornyet min tro på kristendommens kraft til å gjøre livet bedre for folk om troen ikke misbrukes. Jeg har også sett det med egne øyne da jeg besøkte El Salvador i fjor.

Der tok den nylig kanoniserte biskop Oscar Romero kampen mot det undertrykkende regimet. Han ble skutt i en kirke i San Salvador i mars 1980 fordi han dagen før hadde sagt til regimets soldater at de ikke skulle følge ordre fra regimet om å drepe og undertrykke, men adlyde ordre fra Gud. Guds ordre var å ikke bidra til menneskerettighetsbrudd og undertrykkelse. Det utløste en 12 år lang borgerkrig. Kirken sto opp for menneskerettigheter og ville bidra til at samfunnet gikk fremover. I dag er El Salvador på mange måter på rett vei, i et stadig bedre demokrati. Dette sto klart for meg da jeg besøkte graven til Oscar Romero.

Vi har også sett mange gode markeringer fra kirken, knyttet til flyktninger, asylsøkere og til de som trenger oss mest. Alle gode krefter trengs for å gjøre verden til et bedre sted. Så derfor avsluttes kronikken med det Berge Furre avsluttet sin preken i Ishavskatedralen med:

Ei anna verd er mogleg.

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s