Lærlingplasser må bli et konkurransefortrinn 

Vi har et ansvar for å sørge for nok fagarbeidere for framtida. Da må vi gjøre yrkesfagene attraktive, og framtidsutsiktene gode.

Dette begynner med en god lærlingplass. Dessverre er det mange ungdom som ønsker seg lærlingplass uten at næringslivet har kapasitet. Èn årsak til det er at mange bedrifter konkurrerer om å utføre de billigste tjenestene. Da blir det lønnsomt og et konkurransefortrinn å kutte ut lærlingene.

Denne kortsiktigheten er ikke levedyktig, og truer helefaggrupper, kompetanse og ungdommen. Vi må gjøre lærlinger til et konkurransefortrinn. Det må være ulønnsomt ikke å ta ansvar for at ungdommen får lærlingplasser.

Derfor foreslår SV for Stortinget å gjøre Telemarksmodellen gjeldende for alle offentlige innkjøp. Og her i fylket vet vi å sette krav til at alle offentlige byggeprosjekter er aktive lærlingplasser. Dette vil også sikre faste ansettelser og krav til fagbrev hos utbyggerne.

Det handler om at fellesskapets ressurser investeres i folket. Det er dét å bygge landet alltid har handlet om. Derfor fremmer jeg på vegne av SV en interpellasjon i Stavanger bystyre førstkommende mandag for å sikre flere lærlingeplasser i kommunens byggeprosjekter.

Eirik Faret Sakariassen

Kommunalråd (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s