Spørsmål til Kommunalutvalget: Panteringer

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Panteringer i Stavanger

Det er mennesker i Stavanger som tråler gatelangs på jakt etter pant. Mange av dem stikker hendene ned i søppelspann for å finne pant. I Oslo er det nå satt om «panteringer» som folk kan sette fra seg og hente panteflasker fra.

Dette vil være et godt tiltak også i Stavanger. I tillegg er det ikke dyrt, og kan gjøre det lettere for folk å faktisk pante flasker og bokser, fremfor at de blir kastet. Det er bedre for miljøet og det er bedre for folk!

Kan ordføreren ta initiativ slik at det installeres «panteringer» på søppelspannene i Stavanger sentrum?

Ordføreren takker for spørsmålet og ga følgende svar:

«Ny strategi for håndtering av avfall i gater, torg, plasser parker og friområder er behandlet i årsprogram 2016 for Park og vei.

Park og vei vil i løpet av 2016 revidere strategiene for håndtering av avfallsproblemene i uteområdene, med fokus på sentrum og friområder.

Det brukes årvisst store beløp på å samle avfall fra søppeldunker både i sentrumsområder og i friområdene. Som konsekvens av økonomiske omstillingene er det forutsatt at vi skal bruke mindre ressurser på avfallshåndtering, samtidig som avfallsmengden i de offentlige arealene skal ned.

Stavanger er ikke alene om disse utfordringene. Park og vei har innhentet erfaringer og opplegg fra en rekke andre byer i inn- og utland. Byer som Oslo, Kristiansand og Bergen har gode erfaringer med å redusere antall små søppeldunker spredd rundt i friområdene og erstatte disse med større avfallsbeholdere lokalisert til de mest sentrale inngangspartiene.

Sentrumsområdene krever imidlertid andre løsninger enn friområdene. Her er kommunikasjon med foretakene som selger varer som fører til forsøpling i gatene, holdningskampanjer og utvikling av «fuglesikre» søppeldunker viktige virkemidler. Det blir lagt fram egen sak om dette til kommunalstyret for miljø og utbygging i løpet av
våren.

Spørsmålet om innføring av pantering vil bli vurdert i forbindelse med denne saken. Ordfører er i utgangspunktet positiv til innføring av pantering, men avventer innspill og behandling i kommunalstyret for miljø og utbygging.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s