Utrygghet i fellesskapet

Et kriserammet Stavanger – de borgerlige gjør ingenting!

Landets energihovedstad har store problemer, og Høyre-FrP-regjeringen kaster tiden bort på retorikk om «omstilling» og «det grønne skiftet».

I april besøkte SVs nestleder Snorre Valen og jeg han far og di og hu mor og di på Rosenberg. Eller de tillitsvalgte, som vi også kaller dem. Vi besøkte en av de eldste hjørnesteinsbedriftene i Stavangers historie. Rosenberg har ikke bygd skip på lenge, og det skyldes at næringslivet i denne regionen stort sett har dreid seg om olje her i byen de siste tiårene. Det har vært gode år. Men nå er det veldig andre tider.

For to år siden, i 2014, var det opp mot 2000 som fikk jobb gjennom det Rosenberg produserte. Nå, i en kriserammet næring i en kriserammet by, er det under 600 igjen.

Hvis ingenting skjer kan de bli ennå færre. Samtidig som dette skjer har regjeringen retorikkonkurranse i hvordan de kan finne andre ord å bruke enn krise. Det blir for dumt. Dette er en krise, og regjeringen må gjøre noe.

De kan ikke fortsette å gjemme seg bak ord som «omstilling» og «det grønne skiftet». Kompetanse forsvinner, arbeidsplasser forsvinner og tryggheten forsvinner. Da trengs tøffe politikere med tiltak! Hva er fasiten tre år etter «morna Jens»? Jo, 40 000 flere arbeidsledige. Fra ca. 90 000 ledige i 2013, til over 130 000 nå.

For vi trenger verftsindustrien på veien over i et grønnere næringsliv med bærekraftige arbeidsplasser. Vi trenger ingeniører som kan sørge for utvikling av nye energiløsninger. Og vi trenger en regjering som vil bruke staten aktivt inn i et nytt næringsliv!

Enn så lenge kan vi være nervøse for hva som vil skje. Hvis Erna Solberg og Siv Jensen fortsetter den store bløffen om å bruke krisemilliarder på Sør- og Vestlandet vil det ikke bli bedre – det vil bli verre. Grunnen til at vi stort sett er politisk optimist er at politikk er menneskeskapt. Vi kan forandre dårlig politikk, vi kan stemme bort dårlige vedtak og vi kan velge vekk politikere som ikke gjør jobben sin!

For hva er historien om Norges næringsmesse suksess? Er det flaks? Er det en lang rekke tilfeldigheter? Absolutt ikke!

Det er historien om sterkt statlig styring, om tøffe politikere som satset, som brukte statlige skattekroner på å subsidiere vannkraft som ikke lønnet seg, eller oljeleiting som var veldig risikabelt. Vi må gjøre det samme en gang til. Vi må bruke staten aktivt i å bygge opp fornybar industri. Vi må ha en offensiv næringspolitikk, ikke la statlige bedrifter ture fram. Folkevalgte må lede an for grønne arbeidsplasser og nullutslippsnæringsliv!

Ordføreren lovet i valgkampen minst 10 000 nye arbeidsplasser. Men da jeg utfordret henne på dette i formannskapet, ville hun ikke gi et svar. Det er ikke godt nok. Mange forventer at hun skal oppfylle det løftet hun selv ga til de som stemte på Høyre og på henne. Da blir det ikke godt nok å sitte stille. Jeg frykter løftet bare var noe politikerne i Høyre sa for å vinne stemmer, og som de ikke har noen konkret plan bak.

Snorre og jeg besøkte i tillegg Forus transittmottak, i de gamle hovedkvarterslokalene til BP på Forus. Hadde vi fått høre for to år siden at vi skulle besøke hjørnesteinsbedriften Rosenberg i krise og Norges største asylmottak i BPs gamle hovedkvarter hadde vi ikke trodd det. Men her har vi altså havnet.

Verdens står overfor en dramatisk flyktningesituasjon. Noen kaller det en flyktningekrise. Da er det viktig å understreke en ting: dette er ikke en krise for oss. Dette er en krise for de menneskene som drives på flukt og som reiser mot et Europa og et Norge som låser dørene, stenger portene og hever murene. Det er uanstendig og usolidarisk. Det er ikke det Norge vi kjenner.

Etter en lang dag med besøk bestemte vi oss for å gå ut på byen om kvelden for å ta noen øl. Det vi møtte var en understrekning av det vi opplevde på besøkene på dagtid. Mye frustrasjon, mye bekymring og mye fortvilelse. Folk er bekymret for hva som skjer med stadig mer usikre fremtidsutsikter.

På vei fra en pub til en annen støtte vi på Odins Soldater. Vi gikk et stykke i fra, men fikk ubehagelige tilrop og stemningen ble aggressiv. Hva er den gjengen et symptom på?

I tider med høy arbeidsledighet og kraftig økende antall flyktninger er det avgjørende at vi ikke dyrker fremmedfrykt og fiendtlighet. De som ønsker å skape splittelse mellom folk får enklere kår når tidene er trange. De som ønsker å dyrke redsel får enklere kår når folk er sårbare. De som ønsker å trigge sinne får enklere kår når svartkledde marsjerer i gatene.

Turen fra Rosenberg til Forus transittmottak til Stavangers natteliv ble en oppvekker for oss begge. Fra arbeidsledighet til flyktningekrise til frustrasjon. Vi trenger en regjering som tar krisa på alvor, som tar flyktninger godt i mot og som setter foten ned for Odins Soldater. Vi trenger trygghet. Vi trenger fellesskap.

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s