Nord-Jæren er blitt et eliteprosjekt!

I innspurten står NHO, ledende politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet og pressen sammen for sammenslåing av Sandnes, Sola og Stavanger. Klassisk elitestyrt prosjekt – uten folk flest sitt beste i tankene!

Dette er et prosjekt som kommer ovenfra, som har veldig liten folkelig forankring. Det er regjeringen som presser på for dette, med tidsfrister som gjør reformarbeidet vanskelig. Og i de siste månedene har også penger brukt som trussel fra Sanner og regjeringen.

For hvem vil tjene på sammenslåingen? Det er jo de rikeste, som vil slippe å betale eiendomsskatt. Det er bedriftseierne på Forus, som vil få raskere regulering av sine tomter. Det er de sterke kapitalkreftene, som vil få færre folkevalgte å overbevise.

Hvem er glemt? Jo, det er vanlige folk! Hvis man skal slå sammen kommuner må det gjøres fordi livet blir bedre for de som trenger det. Vi burde gjort mest for de som har minst. I stedet står pressa, næringslivet og politikereliten sammen for de som har mer enn nok fra før. Det er skuffende. Det fortjener ikke støtte.

Stavanger Aftenblad skrev på lederplass at de anbefaler innbyggerne å stemme ja. Vi har før sett de mektigste i samfunnet stå sammen for å presse gjennom upopulære endringer. Det er mange som ikke ønsker en mastodont-kommune som Nord-Jæren.

En sammenslåing vil gi 230 millioner kroner mindre til de som trenger det mest. Sjøl om det sies at ingen ansatte skal miste jobben, er det en garanti som blir vanskelig å leve opp til. SV frykter at det store inntektstapet for kommunen vil gi færre lærere, helsearbeidere og ansatte i den nye kommunen. Det kan vi ikke godta!

Det kan føre til privatisering av offentlige tjenester. Det er ingenting i prinsippdokumentet som sier at det ikke kan bli foreslått privatisering av mange kommunale oppgaver. Og vi vet jo hva høyrepartiene står for i anbuds- og privatiseringsspørsmål. De vil privatisere med mål om å spare penger. Det er heller ikke er bra for folk flest!

Så, til deg som er innbygger i Sandnes, Sola eller Stavanger: ikke lytt til elitene. Ikke følg råd fra Christine Sagen Helgø, Cecilie Bjelland, NHO eller Stavanger Aftenblad.

Tenk for deg selv: tror du en ny og større kommune med 230 millioner kroner mindre å rutte med er bra for deg og din familie? Tror du demokratiet blir bedre med 8 færre bystyremedlemmer? Tror du stoltheten blir større av at kommunen heter Nord-Jæren, med et nytt rådhus i Sandnes? Hvis du svarer nei på disse spørsmålene, så stem NEI på mandag!

Eirik Faret Sakariassen,

Gruppeleder (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s