Sakki på søndag: Folkeavstemning, kristensosialisme og «mannefall»

Gode leser!

Det har vært en spennende politisk uke, med flere viktige hendelser som har funnet sted. Uken startet godt, og vi er ferdig med å diskutere Nord-Jæren kommune for alle fremtid – håper jeg!

Folkeavstemning

Mandag 30. mai avholdt Stavanger, Sandnes og Sola kommuner avstemning om hvorvidt de tre skulle slå seg sammen til Nord-Jæren kommune. Det samlede resultatet er jeg veldig glad over, for det blir ingen sammenslåing. Her kan du se reusltatene for kommunene:

 • Stavanger (oppslutning 25,7 %)
  •  Ja: 57,2 %
  • Nei: 38,8 %
  • Blank: 4 %
 • Sandnes (oppslutning 32,58 %)
  • Ja: 18,17 %
  • Nei: 80,94 %
  • Blank: 0,89 %
 • Sola (oppslutning 45,5 %)
  • Ja: 17,3 %
  • Nei: 82,1 %
  • Blank: 0,6 %

Nå ser vi fremover og samarbeider godt med våre naboer i Sandnes og Sola. Det er mye godt å bygge videre på. Og Stavanger ser seg om etter andre som har større ønske om å slå seg sammen med oss. Jeg er ikke prinsippielt i mot kommunesammenslåinger, men de må baseres på fakta, frivillighet og folkeavstemning.

Kristensosialisme

Torsdag avholdt Stavanger SV et spennende åpent møte, med temaet «Er kristensosialismen død?». Vi hadde tre gode innlegg fra teolog og leder i Kirkens Bymisjon Rogaland, Arnfinn Fiskå, selverklært «gammal kristensosialist» Anndi Lomeland Jacobsen og historiker Gunnar Roalkvam. Det er en lang og stolt tradisjon i SVs historie knyttet til kristensosialismen – og for mange er den fortsatt viktig.

Det ble en interessant kveld, men uten to streker under svaret. For mange er verdiene og målet i kristendommen og sosialismen veldig like. Det er også viktig å ivareta en viktig politisk tradisjon, nemlig at vi skal være et politisk sekulært parti, men med stor takhøyde og respekt for religionens plass i samfunnet og i den enkeltes liv. Jeg er, i et selvkritisk blikk på partiet, opptatt av at man er prinsippiell i sin kritikk av religion, og ikke hever taket for noen religioner, men senker det for andre. Vi vil at alle skal gi samme rause og respektfulle rom for ulikhet, uavhengig av hvilken gud de tilber.

«Mannefall»

Det overrasket mange da nyheten om at SVs nestleder Snorre Valen takket nei til gjenvalg til Stortinget. Denne uken ble nok enda flere overrasket over at både Heikki Eidsvoll Holmås og Bård Vegar Solhjell gjorde det samme. Jeg ble ganske overrasket selv, og i begynnelsen syns jeg det var veldig trist. Men det er en tid for alt. Og når noen dyktige velger å gi rom for andre er det bra. Begge vil fortsatt være viktige for SV – både det neste året de har igjen på Stortinget og i årene etter det.

En slik situasjon gir jo et spennende mulighetsrom i stortingsnominasjonen i både Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag SV. Jeg er ikke i tvil om at de plassene vil fylles av nye, flinke SVere med stort pågangsmot og glød inn mot valget i 2017.

Den kommende uka byr på mye reising og travle møtedager. Ha en fortsatt fin uke og følg meg gjerne enten på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s