Sakki på søndag: sommerferie, hospitering og asylpolitikk

Kjære leser!

Etter mange sommeruker, ferie og fri er det klart for en ny, politisk høst. Om ett år er det stortingsvalg. Vi har mye arbeid foran oss for å sikre et nytt politisk flertall og et sterkere SV!

Sommerferie

Ferien startet med en reise til Buenos Aires i Argentina, hvor min kamerat Peder har jobbet på den norske ambassaden. Det er en veldig vakker by, med mye historie man kan lære om på museer og ved å besøke bygg som Casa Rosada, som er regjeringspalasset. I tillegg er landet kjent for god biff og vin, som er en viktig del av opplevelsen. Det er et land jeg vil anbefale folk å besøke.

I tillegg har jeg hatt fine dager på hytter i Ryfylke, på besøk til familie og venner. Ellers tilbragte jeg mye tid i Stavanger, med alt det som skjer her om sommeren. Det ble litt jobbing innimellom, men i år var sommerferien lenger enn på mange år. I fjor var det jo valg, og det ga en veldig kort ferie på halvannen uke. Årets ferie ble avsluttet med en tur til tidligere kollektivkompiser i Fredrikstad, med tilhørende harryhandeltur til Svinesund og en liten uke i Oslo for å treffe venner. Det er godt med ferie, men det er jammen meg godt å komme tilbake til hverdagen. Ingenting slår en god hverdag!

Hospitering

Hvert år hospiterer jeg minst en uke innenfor ulike yrker. Her kan du se litt av det jeg har drevet med tidligere. Det er kanskje de aller mest nyttige ukene jeg har som folkevalgt. Man kan mene at en uke er kort, men det er lenger enn hva mange folkevalgte får tid til. Gjennom et år besøker jeg mange institusjoner og bedrifter, men stort sett er det korte besøk på noen timer. Det nyttige er å se hvordan hverdagen er, hva som skjer gjennom en dag og at du har god tid til å prate med de som jobber eller er der. Dette er en tradisjon min mentor Hallgeir Langeland lærte meg opp til, og som jeg vil fortsette med så lenge jeg er folkevalgt. Og for å være ærlig: noe jeg mener alle folkevalgte burde gjøre.

I år hospiterte jeg på Forus Transittmottak, som er drevet av Abri Vekst gjennom kontrakt med UDI. Jeg har, sammen med Snorre Valen, vært kritisk til at private aktører skal drifte asylmottak. Det står jeg selvsagt fortsatt for. Det har vært nyttig å se litt av innsiden av mottaket, møte de menneskene som jobber der og prate med de som bor der. Nå er det «bare» 97 beboere der, samtidig som det kommer tusenvis av flyktninger inn i Europa hver uke. Det førte til at jeg løftet asylpolitikk i media.

Asylpolitikk

Mer av dette kommer i en kronikk denne uka, men kort oppsummert er mine poenger som følgende: Det er tusenvis av flyktninger som har kommet inn i Sør-Europa i sommer, stort sett til Hellas, Italia, Tyrkia og Bulgaria. 160 000 av disse i Italia og Hellas skal fordeles rettferdig mellom europeiske land. Dette må vi komme i gang med. Statsminister Erna Solberg må sette seg ned med statsledere i resten av Europa for å fremforhandle en felles, europeisk løsning på det store antallet flyktninger. Nå ville Norge vært forberedt på å håndtere situasjonen. I sommer kunne det blitt en uhåndterlig situasjon om kuppet i Tyrkia hadde lyktes.

Derfor har SV og jeg tatt til orde for å øke antallet flyktninger vi tar inn, etter en rettferdig fordeling mellom våre naboland og oss. Hvis vi skulle oppleve en lignende situasjon som på Storskog, hvor det kom store mengder mennesker inn samtidig. Da ville vi trengt naboland som ville hjelpe oss til å ta i mot en del av dem som kom. Det eneste ansvarlige og anstendige vi kan gjøre er å samarbeid med andre for en best mulig løsning. Du kan lese mer om dette i Rogalands Avis.

Nyt de siste sommerukene og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

En kommentar om “Sakki på søndag: sommerferie, hospitering og asylpolitikk

  1. Hei, på fredag 12.august var det et godt debattinnlegg på side 2 av Solveig Grødem Sandelson om skole og heldagsskole. Hun var ikke redd for å fortelle at dette er SV politikk. Artikkelen er meget bra,vi burde ta tråden helt ut og fortelle at dette burde bli realiteter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s