Sakki på 4. søndag i advent: 2016, over og ut

Takk for følget gjennom 2016, gode leser!

2016 har vært et hardt år for verden. Det finnes mange gode grunner til å miste motet. Snart venter 2017. Og jeg skulle ønske det så lysere ut enn det gjør. Det kan bli mer av det samme: Trump blir president, Marine Le Pen kan vinne presidentvalget i Frankrike og de borgerlige seirer på ny i Norge. Eller så kan det snu. 2017 er sånn sett mulighetenes år.

For når det er så mye lidelse og ondskap i verden, blir behovet for fellesskap og solidaritet større. I tøffe tider, hvor mange mister jobbene sine, slutter vi å si at hver og en får klare seg sjøl og vi slutter heller rekkene i fellesskapet. Når barn og sivile drepes i Aleppo, ser alle at Norge og Europa ikke kan lukke grensene sine. Inngangen til 2017 preges av så mye alvor og alt for lite håp.

Det er tid for forandring. For tiden er jeg på ferie i Wien i Østerrike. For kort tid siden så vi den høyreradikale presidentkandidaten Norbert Hofer tape presidentvalget mot den langt mer liberale og radikale miljøkandidaten Alexander Van der Bellen. Det tente for meg et lite lys av håp i et mørklagt, politisk Europa. Det er lett at vi mister tro på at rause, liberale partier kan vinne valg og at «alle» roper etter høyrepopulistiske løsninger. Det er heldigvis ikke sant.

I 1989 falt Berlinmuren og med det var mange års splittelse i Europa over. Nå bygges nye murer, denne gangen mellom Europa og verden. USAs påtroppende president vil bygge murer mellom USA og Mexico. Murene som stenger palestinerne inne, står fortsatt. 2017 er året vi alle bør lese noen historiebøker og se hvor farlig nær vi er med å gjenta svarte perioder av vår historie.

I en tid hvor vi kan bli fortvila av verdens politiske ledere, blir jeg oppløfta av å se enkeltmenneskers raushet og handlekraft. Det er mye styrke å hente fra hverandre. Sammen kan vi skape forandring i 2017. 

Vi får alle ta vår del av ansvaret. 2017 skal jeg bruke til å sikre et stort SV med makt til å påvirke Norge, og sette en stopper for fire nye, mørkeblå år. Men først: juleferie.

Takk for følget gjennom året! Ha en gledelig jul og et godt nytt år!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s